Cela (2000)

50%
Příběh mě nenadchl, ale ten vizuál!

Cela

The Cell

USA, Německo, 2000, 107 minut

 

Režie: Tarsem Singh

Scénář: Mark Protosevich

Hrají:

Jennifer Lopez (Catherine Deane)

Colton James (Edward Baines)

Dylan Baker (Henry West)

Marianne Jean-Baptiste (Dr. Miriam Kent)

 

Při sledování filmu „Cela“ jsem měl pocit, že ho Tarsem Singh natočil vlastně jen proto, že měl v hlavě neskutečný přetlak nápadů, vizuálních, které zde mohl uplatnit, protože mu scénář dal obrovský prostor. On je příběh vlastně nesmírně jednoduchý, vyvrcholení skoro až banální, ale je to Singhova obrazotvornost, která vás dovede ohromit a možná i zanechat v křesle s otevřenou pusou.

Vizuálně opojné.

Jak jsem řekl, příběh je jednoduchý. FBI zajme šíleného vraha Carla Starghera (démonický Vincent D’Onofrio), který rád topí holky v nádržích, aby je pak nechal někde pohozené a policie je našla. Jenže tentokrát FBI dopadla jeho. Až na to, že nevědí, kde je Carlova poslední oběť. Ví, že ta je zavřená někde v cele, ale netuší, kde se cela nachází. A Carl jim to neřekne. Je totiž v kómatu.

Velmi specifický film.

Naštěstí je tu doktorka Catherine Deane (Jennifer Lopez, která je fajn, když nemluví), jenž zkouší zajímavou technologii – snaží se pomáhat psychicky narušeným pacientům tím, že se s nimi propojí pomocí technologie a vlastně s nimi komunikuje skrz jejich podvědomí. Plán je jasný, doktorka se dostane do Carlovy mysli a tam zjistí, kde je prosklená cela ukryta. Tím zachrání nebohou oběť.

Mlčenlivá j.lo?

Jakmile se film dostane do fáze, kdy doktorka Deane komunikuje s vrahovým podvědomím, je to zajímavé. Jakmile je tato část narušena civilními scénami, je to nuda a šeď, nikoli jen vizuálně, ale i z hlediska dějového. Tarsem Singh si dal na snových scénách hodně záležet, ale zbytek je natočen jen provinčně, prostě tak, jak by se od thrilleru očekávalo, ani moc napětí v tom ale není.

Mléko?

Americko-německý snímek „Cela“ zaujme především tím, jakou má Tarsem Singh úžasnou fantazii. Jennifer Lopez je zde v úchvatných kostýmech, ale i Vincent D’Onofrio se mění v různé démonské podoby. Krása a děs dohromady fungují, ale jenom v těch vizuálně propracovaných scénách. Jinak je to celkem obyčejný thriller, který má jen jediné navíc. Onu úchvatnou výpravu.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (vrazi, mysteriózní)


Přidat komentář