Marrowbone (2017)

55%
Španělské hororové drama s dobrým rozjezdem a lehce kulhajícím závěrem.

Marrowbone

Španělsko, 2017, 110 minut

 

Režie: Sergio G. Sánchez

Scénář: Sergio G. Sánchez

Hrají:

George MacKay (Jack)

Anya Taylor-Joy (Allie)

Charlie Heaton (Billy)

Mia Goth (Jane)

 

„Marrowbone“ je snímkem španělským, což je více patrné z názvu „El secreto de Marrowbone“, který v distribuci také můžete zahlédnout. Ale přece jen je vidět, že není vyloženě cíleno na španělského diváka, ale na diváka mezinárodního, především diváka amerického. To se projevuje hlavně v tom, že jediným jazykem, kterým zde postavy mluví, je angličtina.

Taková smutná rodinka.

Ale není to jen v jazyce, který dělá ze snímku „Marrowbone“ spíše snímek americký než španělský, potažmo evropský, i když se mu musí nechat, že je zaměřeno na atmosféru, což vždycky ocením. A začátek má snímek rozhodně dobrý, zajímavý, i když je rozjezd velmi pomalý. Začíná se tím, že se matka se čtyřmi dětmi různého věku přestěhuje na samotu do městečka.

Ale mají se rádi.

Je to skutečně samota, a to natolik, že do města musejí docházet docela dlouho. Proto ani nejmladší chlapec nechodí do školy. Nikdo z nich nechodí do školy a vzdělávají se doma. Skoro by se chtělo říct, že je to matka, kdo rodinu táhne, ale ta je velmi nemocná a záhy umírá. Je na nejstarším, ale i na ostatních, aby se postarali o to, že budou moct zůstat spolu a nikdo je nerozdělí. Je potřeba nedat najevo, že matka zemřela.

Rozhodně drží spolu.

Snímek „Marrowbone“ má velkou výhodu v tom, že je skutečně dobře natočený a že má v hlavních i vedlejších rolích skvěle vybrané herce. Tohle mu pomáhá. Oni dělají zajímavé postavy a částečně utvářejí i atmosféru. U Mii Goth si ale říkám, jestli začne dostávat i jiné role. Začíná se moc škatulkovat. Ale sem se hodí a je trochu jiná než jindy, méně temná. Tu temnotu s sebou nese hlavně dům a minulost rodiny.

A rádi si hrají.

Španělský film „Marrowbone“ není ale prvoplánově horor, je to i rodinné a lidské drama, a je zde i romance, i když spíše taková temnější. „Marrowbone“ hodně hraje na finále, ale myslím si, že zde dovede zklamat. A nakonec si uvědomíte, že to celé bylo hlavně stavění atmosféry, které se ale nenaplnilo. Maličko jako určitá přetvářka, kdy tvůrci věděli, že to nebude mít takovou sílu, ale že by vás mohl zaujmout průběh. Některé postavy a témata ale vyznívají do ztracena.

 

Hodnocení: 55 %

 

Hororové filmy (děti)


Přidat komentář