Chikyu kogeki meirei: Gojira tai Gaigan (1972)

95%
Na velké souboje byl Jun Fukuda skutečně machr.

Chikyu kogeki meirei: Gojira tai Gaigan

Japonsko, 1972, 89 minut

 

Režie: Jun Fukuda

Scénář: Takeshi Kimura a Shin'ichi Sekizawa

Hrají:

Hiroshi Ishikawa (Gengo Kotaka)

Yuriko Hishimi (Tomoko Tomoe)

Minoru Takashima (Shosaku Takasugi)

Tomoko Umeda (Machiko Shima)

 

Jun Fukuda se ještě na začátku 70. let pokusil dokázat, že kaiju rozhodně není mrtvým žánrem a že japonská monstra mohou překvapit. Tímto jeho jasným a zvučným tvrzením je právě snímek „Chikyû kogeki meirei: Gojira tai Gaigan“, což by se dalo přeložit jako „směrnice ke zničení země: Gojira vs. Gigan“. I když se snímek tváří jen jako další z mnoha, Jun Fukuda dokazuje, že srdcem byl hlavně fanoušek a že chtěl dát světu skvělý kaiju film. Podařilo se mu to téměř na sto procent.

 Tohle mít na polici!

Příběh nezačíná nijak překvapivě a kombinují se zde prvky, které bylo možné vidět v některých z předchozích filmů studia Toho. Setkáváme se zde se snahou vytvořit zábavní park, který je tentokrát založen na postavě Gojiry, ale nikoli park, kde by byla monstra přímo uzavřena. Tentokrát nejde ani o to, že by na děj výrazněji dopadaly snahy zkorumpovaných podnikatelů, ale jde o to, že se na svět řítí další hrozba z vesmíru, která chce ovládnout lidstvo. Jenže to by Země nesměla mít svého ochránce.

 Jen do něj!

Přesto to vypadá, že by na Gojiru mohlo padnout až příliš velké sousto. Z vesmíru totiž přichází Gigan, což je kybernetická příšera, které má místo rukou jen takové ocelové pahýly, samozřejmě zašpičatělé, ale co je ještě lepší, to je obrovská pila, která Giganovi vychází přímo. Kromě toho Gigan vypadá jednoduše jako další chodící ještěr. Gigan však není jediné monstrum, s kterým se Gojira musí utkat. Své síly opět změří s Kingu Gidora, který je věčnou Nemesis.

 Pěkný Gojira PEZ.

Gojira to má tentokrát opravdu hodně náročné, protože v jednu chvíli to vypadá, že s ní bude konec. Gigan má jednoznačně navrch, a to až do té míry, že Gojira krvácí. Je to vůbec poprvé ze všech do té doby natočených filmů, kdy Gojira skutečně cedí krev. Jenže naštěstí ani během tohoto těžkého úkolu není Gojira úplně sama – na pomoc přichází Angirasu. Všechno se pak odehrává v neskutečně akčním filmu, kdy v podstatě jen první půl hodina je taková konverzační, zábavná, vtipná, pak už následuje akční řežba, kdy souboje jsou skutečně dlouhé a nápadité.

 A ještě jednou pěkně zapózujte.

Jun Fukuda skvěle převzal žezlo krále kaiju filmů a natočil snímek, který je jednoznačně nejlepším filmem, kde se Gojira objevuje ve společnosti dalších monster. Nesmírně akční snímek, který si místy hraje s naprosto krásnými miniaturami, které mě také dostaly. Souboje jsou dlouhé, povedené trikově, nejsou špatné a nevadí ani to, že většina monster jsou prostě jen převlečení lidé. Tady je celkově vidět, že snaha prostě nechyběla.

 

Hodnocení: 95 %

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář