Chňapáci (2012)

70%
Britská hororová komedie. A docela vtipná.

Chňapáci

Grabbers

Irsko, Velká Británie, 2012, 94 minut

 

Režie: John Wright

Scénář: Kevin Lehane

Hrají: Killian Coyle, Stuart Graham, Michael Hough

 

Irsko-britská hororová komedie? Ale jo, to vlastně vůbec nezní špatně. Na tom by se dalo něco vymyslet, to by mohlo být skutečně zábavné. A jasně, snímek má svoje hluchá místa, ale ve skutečnosti je to opravdu povedená komedie, která má skvělé hororové prvky, a to především díky vizuální, konkrétně trikové stránce, kdy se specialisté na titulních monstrech docela vyřádili.

Co to tam mají?

Policista Ciarán O'Shea (Richard Coyle) si žije poklidný život v irském přístavním městečku. Práce je celkem nudná, samý ochlasta, jinak nic moc jiného. Sám se rád napije, což je tady tak nějak normální, alespoň si to myslí, i když jeho nová kolegyně, policistka Lisa Nolan (Ruth Bradley) mu tuhle představu trochu narušuje, protože je to abstinentka, což je pro místní skoro sprosté slovo.

Asi dostal ránu.

Skoro vy se zdálo, že příchod Lisy bude pro Ciarána největší událostí na dlouhou dobu, nemluvě o tom, že je moc pohledná, ale jsou tu eště nehody, které se v poslední době dějí rybářům. A nejsou to nehody moc pěkné. Jako kdyby ve vodě bylo něco nebezpečného, co pase po místních rybách. A možná nejen po rybách. Vypadá to totiž, že se to dostalo i na pevninu.

Pěkná zrůdička.

První nález je skutečně podivný. Jedná se o divného, chapadlovitého tvora, kterého je celkem těžké zabít, protože to je přesně to, co s ním chcete udělat. Ta bestie je celkem agresivní. Mohlo by to vypadat, že je vymalováno, ale jasně, tohle je bestie, která chňapne a nepustí. A chňapne víc než jen jednou, pokud může. A taky nemá jen tak malinkou formu, která se ukáže na začátku.

A co teprve tahle...

Irsko-britský snímek „Chňapáci“ je za mě příjemná hororová komedie, kdy tak z 80 % vládne komedie, ale na konci už je to i trochu hororové. A snímku velmi pomáhá skutečnost, že triky, které jsou zde použité, ať už animatronické nebo digitální, jsou prostě parádní, fungují a příjemně oživují tenhle film, který potěší suchým humorem, nablblými postavičkami a svérázností.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (příšery, komedie)


Přidat komentář