Class Reunion (1982)

50%
Prvotina scenáristy Johna Hughese byla z hororového ranku.

Class Reunion

USA, 1982, 84 minut

 

Režie: Michael Miller

Scénář: John Hughes

Hrají:

Gerrit Graham (Bob Spinnaker)

Michael Lerner (Dr. Young)

Fred McCarren (Gary Nash)

Miriam Flynn (Bunny Packard)

 

John Hughes je známý americký scenárista, který ovlivnil jednu generaci Američanů a představil světu zajímavé herce. V Americe jsou velmi populární filmy jako „Snídaňový klub“ nebo „Volný den Ferrise Buellera“, které jsou i velmi kvalitní. U nás tolik známé nejsou, alespoň ne ve srovnání s jinými filmy, k nimž John Hughes (zemřel v roce 2009) napsal scénář.

Že by jí rostly rohy?

U nás jsou známé hlavně jeho filmy „Bláznivá dovolená“ nebo „Beethoven“, i když největší slávy asi dosáhl filmovou sérií „Sám doma“, kdy především první da díly jsou prostě televizní klasika. O těch dalších raději nemluvím. Bohužel ještě ke třetímu psal Hughes scénář. Ale z jeho tvorby je vidět, že se spíše zaměřoval na komedie a na rodinné filmy. Co tedy dělal v hororu?

Trochu divný mnich.

Samozřejmě, že John Hughes napsal komediální scénář, i když snímek „Class Reunion“ je možné zařadit do oblasti hororu. Jedná se totiž o parodii na slashery, a to v klasickém hávu. Na začátku máme událost, která vedla k tomu, že se jeden mladík nejspíš zbláznil a po letech se chce pomstít svým spolužákům na třídním srazu, jak už název filmu naznačuje. Vše je hodně odlehčené.

Tak se zase sešli po deseti letech.

Spolužáci se setkávají, baví se mezi sebou, postavy jsou spíše karikaturami než nějakými hlubokými charaktery, a mezi nimi chodí vrah, který se je snaží zabít. Kdo to je? Dobře. To je asi jasné. Proč to dělá? Aha, ale to už taky víme... Tak jen můžeme doufat, že je všechno trochu jinak a scénář je v tomhle směru chytřejší, než jakým se ve skutečnosti zdá. Ale přece jen na Hughesovu prvotinu je to celkem dobré.

I slepečtí psi jsou vyčůraní.

Americký film „Class Reunion“ není skvělou komedií a má docela dost hluchých míst. Ale je to parodie na žánr, parodie, která není vyloženě třaskavá, ale od začátku je vidět, že autor znal pravidla slasheru a řídil se jimi, respektive si je převracel podle sebe. Dějově ale snímek nijak skvělý není a postavy jsou takové odfláknuté a místy vyloženě protivné. Ale jako komedie to funguje.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (komedie)


Přidat komentář