Nightmare (1964)

75%
Jeden z těch filmů studia Hammer, kde jde hlavně o atmosféru a zajímavé rozuzlení příběhu.

Nightmare

Velká Británie, 1964, 83 minut

 

Režie: Freddie Francis

Scénář: Jimmy Sangster

Hrají:

David Knight (Henry Baxter)

Moira Redmond (Grace Maddox)

Jennie Linden (Janet)

Brenda Bruce (Mary Lewis)

 

Studio Hammer mě pořád nepřestává překvapovat. Měl jsem ho spojené hlavně s filmy, kde se Christopher Lee anebo jiné herecké legendy předvádějí v rolích legendárních monster a šílených doktorů, ale ono dokázalo točit hodně zajímavé horory, které spíše než na monstra hrají na atmosféru, a že ta je někdy opravdu velmi silně tísnivá. Po výborném, temně atmosférickém hororu Taste of Fear, je dalším takovým výborných thrillerem film „Nightmare“.

Jsou i horší noční můry.

Název je z těch, které na první pohled nic moc neprozradí, ale zase naznačí, jakým směrem se děj asi bude stáčet. Půjde tady o nějakou tu noční můru, ale rozhodně nečekejte, že to je zásadní prvek. Spíš je to katalyzátor, který nakonec povede k událostem, jež mají naprosto neskutečnou gradaci, kdy z domněle šíleného se stává skutečně šílené. Ten přechod je naprosto skvělý a závěr je z těch, které dokáží vyrazit dech.

Servíruje noční můru?

Janet je dívka, která to nemá v životě příliš jednoduché. Kdysi – jako dítě – byla svědkem toho, jak byl otec zabit šílenou manželkou, která nakonec skončila v blázinci. Janet se s tím nedokáže vyrovnat a sama potřebuje pomoc. Tou by se pro ni měl stát Henry Baxter, její poručník, kterému bezprostředně věří. Jenže on ne každý člověk má s tím druhým zrovna přátelské úmysly, a tak poměrně brzy odhalíte, kde je skutečně pravda, a že Henry nebude až tak milý a nesobecký člověk.

Tenhle účes je noční můra.

Už sama skutečnost, že jsou zde lidé, kteří dokáží využít problémů jiných, je sama o sobě docela děsivé. Když to pak vidíte v tomhle temném, černobílém provedení, dostává to teprve ten správný šmrnc a divák má skutečně proč se bát. Freddie Francis zvládl režii tohoto kousku naprosto skvěle, a to se ani nemusel spokojit s nijak geniálními hereckými výkony. Stačilo mu prostě, aby herce vhodně vedl a správně je zabíral. Ten efekt na diváka se pak dostavil přesně, jak bylo třeba.

Ta má ke svým dveřím vřelý vztah.

„Nightmare“ je pro mě další krásnou ukázkou toho, jak mohou být staré horory úchvatné, jak v sobě mají něco, co ty nové ne vždy dávají. Ano, samozřejmě, tohle je horor, který je primárně zaměřen na atmosféru a na zápletku, ale ani takové, které se natáčejí v současnosti, ne vždy dosáhnou podobného efektu. Ten konec nemusí sednout každému, ale právě ono šílenství, které se obrátí proti postavám, je zajímavým prvkem, jenž tomu dodává tu správnou tečku.

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (mučení, vrazi)


Přidat komentář