Closer to God (2014)

70%
Když si někdo hraje na boha, musí počítat s tím, že tu jsou pohani.

Closer to God

USA, 2014, 81 minut

 

Režie: Billy Senese

Scénář: Billy Senese

Hrají:

Jeremy Childs (Victor)

Shelean Newman (Mary)

Shannon Hoppe (Claire)

David Alford (Richard)

 

„Blíž bohu“ zní český název, kterým by se dal přeložit film „Closer to God“. Jak už to tak nějak samo o sobě napovídá, asi je jasné, že se bude nějaká postava – anebo jich možná bude více – chtít dostat blíž k bohu. Toho je většinou možné dosáhnout tak, že si člověk na boha hraje a že dělá něco, co by mělo podle některých příslušet bohu. A přesně o tom snímek „Closer to God“ je.

 Někdo pokrok nemá rád.

Hlavní postavou je Victor (Jeremy Childs), který je vědcem, jemuž se podařilo vytvořit něco, co se zatím nikomu nepovedlo – stvořil lidský klon. Založil jej na vlastní DNA a ještě na nějaké další a vytvořil malého člověka. Reakce je celkem jednoznačná. Pár lidí to přijímá jako pokrok, víc lidí se ale zaměřuje na to, že je to proti přírodě a že by se s tím mělo něco udělat. Nejlépe to zničit.

 Klon zblízka.

Ten film není až tak kvalitní z hlediska toho, že by vás dokázal přikovat v televizi. Je místy hodně statický a na sci-fi ani na horor zde není dost prvků, které by film do žánrů pořádně začleňovaly. Ale je zde myšlenka, která pravda není objevná, ale přišla mi silná. Je to myšlenka fanatismu a toho, že od středověku se člověk – nebo masa – moc nezměnil. Pořád vidíme kolem sebe čarodějnice a pořád je chceme upalovat.

 Ticho nemocničních chodeb.

Tohle je silně společensky kritický film, který se mi svým přístupem tak trefil do noty, že se mi musí líbit i přes to, že to není filmově až tak dokonalé. Horor to v podstatě není, je to především sociální drama s vědecko-fantastickým prvkem. Ale ta kritika společnosti... Je 21. století, ale stejně se chováme jako neandrtálci a navíc jako pokrytci. Nechceme přijmout nic nového, protože z toho máme iracionální strach. Velebíme iPhony, necháváme si všechno v bytě ovládat elektronicky a do toho pořád velebíme boha. Já tuhle společnost prostě nechápu. No dobře, hlavně tu americkou, ale nebude to jen její případ.

 Vědec se z toho zvencne.

„Closer to God“ je dobrý film v tom smyslu, že vás donutí přemýšlet. Anebo by vás alespoň měl donutit přemýšlet. Ten příběh je zde celkem jednoduchý, a tak nějak budete tušit, jak to skončí. Ale to není jeho síla. Ta síla je v tom, jak je zde vyobrazen dav, kterého nechcete být součástí. Možná jste. A ani si to neuvědomujete. Zase jeden z důvodů, proč utéct do lesů a na lidstvo zapomenout.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (vědci, vrazi)


Přidat komentář