Come Out and Play (2012)

35%
Když si děti chtějí hrát, dejte si pozor na to, jestli jich není skutečně velká přesila, jako v případě tohoto mexického hororu.

 

Come Out and Play

Mexiko, 2012, 87 minut

 

Režie: Makinov

Scénář: Makinov a Juan José Plans

Hrají:

Ebon Moss-Bachrach (Francis)

Vinessa Shaw (Beth)

 

Francis je postavou, s níž se seznámíme nejprve. Je někde v Mexiku, pobíhá po městě a snaží se zjistit, jestli mu je někdo schopen pronajmout loď, protože by se se svou partnerkou, která je v očekávání s jejich společným dítětem, strašně rád podíval na nedaleký ostrov, kde by si chtěli trochu dáchnout, užít si ten klid, snad poslední, který je čeká před tím, než Beth konečně porodí a z nich se stanou rodiče.

Já bych tam radši nechodil.

Jenže to by nesměli být v hororovém snímku. Již předem je jasné, že je nic moc klidného na ostrově nečeká a hned příjezd jim dává najevo, že tu něco není v pořádku. Problém je v tom, že je film až příliš snaživý. Až moc nám touží ukázat, že na tom ostrově není něco v pořádku, že nás nečeká vlastně žádný moment překvapení, protože může dojít v podstatě ke všemu. To se také děje. Nemluvné děti, nepřítomnost dospělých, rádoby nečekané scény se zmizením tváře v okně, tohle všechno jsou jen indicie k tomu, aby divák hned očekával něco nepříjemného.

Hoří, má panenko.

Aby si film mohl dovolit takové okázalé působení na diváka, musí mít v ruce nějaké trumfy, které ho pak zaskočí. Snímek „Come Out and Play“ (asi nejvhodnější český překlad by byl „pojď si hrát ven“ nebo „pojď ven a hraj si“) si myslí, že tenhle trumf má. Problém je v tom, že si to opravdu jen myslí, ale ve skutečnosti jakékoli eso v rukávu chybí a snímek je jen dalším hororem, kde si ten hlavní hororový prvek zahrály děti. Trochu to připomíná Kukuřičné děti, protože i v tomhle případě máte jen jednoho muže, jednu ženu a skupinu velmi nebezpečných výrostků.

Opravdu ujíždějí před dětmi?

Bohužel na snímku je patrné, že Makinov, který byl režisérem, scénáristou, kameramanem, producentem, střihačem a zvukařem „Come Out and Play“, ještě není moc zavedeným tvůrcem a že je to vlastně jeho prvotina. Scénář se trápí, jsou zde nelogičnosti, utápí se v nudě, která by ve skutečnosti měla být stupňovaným děsem. To, co se nedaří po stránce budování atmosféry, to se chce tvůrce pokusit vyvážit šokujícími záběry, ale ty zde ve skutečnosti nejsou. Neříkám, že je to promarněná příležitost. Když bude Makinov pokračovat, možná z něj ještě něco bude. Potenciál úplně nechybí a o hororovém žánru pravděpodobně něco ví.

No, jsou to docela děsivé děti. Ale chtějí si jen hrát.

„Come Out and Play“ však jako celek nefunguje. Jedná se o hororový film, který sází na atmosféru a prostředí, na utrpení postav, ale to se na diváka nepřenáší, alespoň ne v takové míře, jak by bylo třeba. Práce s dětmi je trochu problematická, což se v tomhle případě ukázalo naplno, protože scény s dětmi, kde jich je celá skupina, postrádají ten správný náboj, ten správný efekt. Prostě s dětmi se musí trochu mírněji, což se tady podepsalo na výsledku. Jak ale říkám, Makinov mě svým dílem neodradil, spíš jen očekávám, s čím lepším přijde. Třeba se bude vyvíjet pozitivním směrem a příště nám představí něco, co bude opravdu fungovat.

Hororové filmy (mučení, survival, vrazi, děti)


Přidat komentář