Constantine (2005)

70%
Pro mě osobně skvěle zpracovaný komiks, který by sice mohl být ještě drsnější a temnější, ale i v tomhle provedení je to hodně dobré.

 

Constantine

Constantine

USA, Německo, 2005, 121 minut

 

Režie: Francis Lawrence

Scénář: Kevin Brodbin a Frank A. Cappello podle komiksů tvořených Garthem Ennisem a Jamie Delanem

Hrají:

Keanu Reeves (John Constantine)

Rachel Weisz (Angela Dodson / Isabel Dodson)

Shia LaBeouf (Chas Kramer)

Djimon Hounsou (Midnite)

 

Když se tak člověk podívá na to, jaká pokračování se natáčí (jako první mě napadají sequely filmů „Paranormal Activity“ nebo „Nezvratný osud“), zamrzí ho, že některé filmy prostě zůstanou bez nějakého dobrého a klidně i horšího nástupce. Mě skutečně mrzelo, když jsem se dověděl, že se v kinech nedočkáme pokračování snímku „Constantine“, který jsem se rozhodl v dnešní recenzi trochu rozebrat. Proč je to škoda? No hlavně proto, že dobrých komiksových hrdinů je docela dost, ale těch, kteří jsou dobří i na plátnech, je poměrně málo. Ne každý komiks může adaptovat Christopher Nolan nebo Sam Raimi. A tak to může dopadnout jako s „Green Lanternem“, který se prostě nepovedl. Ale Constantine je rozhodně povedený film, a tak je s podivem, že se nedočkal a asi ani nedočká pokračování, a to i přesto, že vklad do filmu se vrátil více jak dvojnásobně.

Takhle by se měl člověk tvářit na vrakovišti.

Constantine je název zavádějící, protože komiks, podle kterého bylo natáčeno, se ve skutečnosti jmenuje „Hellblazer“, ale když si uvědomíte, že existuje něco jako „Hellraiser“ je docela pochopitelné, že se název trochu upravil. A není to změna proti ničemu, protože hlavní hrdina se jmenuje John Constantine. Komiksová série, která začala vycházet v roce 1988, byla vytvořena Jamie Delanem, i když první uvedení Johna Contantina na scénu, se konalo v komiksu „Swamp Thing“ v době, kdy jej psal Alan Moore. John Constantine se stal okamžitě oblíbenou postavou.

Vymítač při práci.

Není moc divu, že Constantine je tak oblíbenou postavou. Kromě toho, že jej uvedl na scénu geniální Alan Moore, John je cynický člověk, který umírá na rakovinu plic, protože moc kouří. Jo a mimochodem, je to něco jako moderní exorcista. Cesty pekelné sám procházel a vrátil se zpět na zemi, aby zde pomáhal lidem od démonů. A že mu to jde. Postaví se v podstatě komukoli.

Nic ve zlém, ale Tilda vypadá malinko bezpohlavně.

John Constantine rozhodně není dokonalý kladný hrdina, o to více překvapilo, že se jeho role ujal Keanu Reeves, který, co si budeme povídat, není nejdokonalejším hercem, který by se hodil na charakterní postavy. Ale překvapivě, ono to docela zafungovalo. Jeho Hellblazer je sice měkčí než komiksový předobraz, ale pro film středního proudu se dokonale hodí. Navíc mu sekundují skvělí herci v čele s Rachel Weisz, Tildou Swinton nebo Peterem Stormarem. Příběh není úplně dokonalý, ale přece jen stojí za to. Vychází z komiksu a je to na něm docela poznat, což rozhodně není negativní faktor. „Constantine“ je temný film, bohužel ne tak temný, jak by mohl být, ale zase tak akorát, aby to zaujalo dost lidí, a to i těch, kteří nejsou milovníky komiksu. Znalci komiksu naopak asi zapláčou nad tím, co z drsného Constantina Keanu Reeves udělal.

Parta hic.

Kdyby byl „Constantine“ trochu temnější, kdyby se nesnažil tolik divákovi zalíbit, dostal by ještě vyšší hodnocení, ale takhle je to dobrý film, který nás zavádí do pekla, nejen na jeho okraj, a kde se navíc dočkáme smrti Shii LaBeoufa. Můžeme doufat, že se John ještě někdy vrátí a zase nám předvede, jak se dělá moderní vymítání, a poví nám, jestli s cigaretami přestal nebo nikoli.

 

Hodnocení: 70%

Hororové filmy (příšery, komiks, satan, komedie)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář