Coto de caza (1983)

70%
Snímek, který si nezaslouží zapadnout.

Coto de caza

Španělsko, 1983, 105 minut

 

Režie: Jorge Grau

Scénář: Jorge Grau, Antonio de Jaén a Manuel Summers

Hrají:

Assumpta Serna (Adela)

Víctor Valverde (Jorge)

Luis Hostalot (Mauri)

Montserrat Salvador (Dña. Carmen)

 

„Coto de caza“ je poměrně nenápadný film, který celkem zapadl a ani u nás není moc známý. Sám jsem ho sehnal jen s řeckými titulky, ale aspoň s anglickým dabingem, protože původnímu španělskému znění bych přece jen tolik nerozuměl. Rozhodně je to snímek, na který by se úplně zapomenout nemělo, mimo jiného třeba i proto, že to není nějak extrémně brutální nebo vyloženě určené pro malou skupinu diváků.

 Frajer.

Snímek se zaměřuje na postavu Adely, což je právnička, která se zaměřuje na to, aby dala šanci i těm nejspodnějším a nejchudším vrstvám. Jde jí o to, aby i oni měli možnost stanout před soudem a měli stejné podmínky jako ti bohatí. Jenže právě tahle její dobrosrdečnost a snaha dát všem šanci, ji přivede do hodně problematické situace. Obžalovaní se obrátí proti ní samotné.

 Co se na tomhle obrázku asi děje.

Adela a její rodina se stanou obětí kriminálního činu. Vyhlédnou si ji její milovaní chudáci, nejprve ji ukradnou auto, ale následně se rovnou pustí do jejího venkovského domu. Neměl by to být problém, protože rodina v domku není, jenže zrovna když má dojít k loupeži, rodina tam nakonec je. A manžel Adely je zavražděn. Skoro by se chtělo říct, že její víra se musela zhroutit, ale ono je to ještě horší.

 Rád řeší problémy násilím...

Místo toho, aby bylo spravedlnosti učiněno za dost, tak se Adela musí strachovat o svůj život, protože nic není tak jednoduché, jak to vypadá. A kromě toho bude muset pravděpodobně trochu přehodnotit i svoje životní přesvědčení, protože jinak by se také mohlo stát, že přijde o víc než jenom o manžela. Přece jenom má ještě dvě děti. Snímek není na začátku až tak krutý, ale překvapivě velmi dobře graduje.

 Bude hodně překvapená.

Na konci filmu už jsou takové scény, které vám dovedou vyrazit dech, a to i tím, jak velmi dobře jsou zpracovány. Docela jsem zíral, jak se to trikově povedlo. Navíc film skutečně ctí to, že máte ty nejsilnější dojmy zaútočit na diváka na konci, aby si je divák odnášel s sebou z promítání. A to se u snímku „Coto de caza“ daří skutečně naplno. Velmi povedené a překvapivě kvalitní na to, že to skoro zapadlo.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (mučení, vrazi)


Přidat komentář