Dead Space 2

85%
Další příspěvek do naší sekce o hororových hrách přidává nový redaktor Zdeněk Bartal. Budeme se bavit o "Dead Space 2".

 

Dead Space 2

Vytvořilo studio Visceral Games, 2011

 

Akční hra studia Visceral Games Dead Space 2 je dílo překypující tou pravou hororovou atmosférou strachu o přežití, navozenou výbornou hudbou a slabě osvětlenými prostory. Kombinace těchto prvků s nečekanými a zákeřnými útoky nepřátel je již „jen“ takovou pomyslnou třešničkou na dortu.

V podstatě by se dalo říci, že jde o lehce modifikovaného zástupce zombie žánru, nicméně místo vytrvalých, ale také tupých a pomalých „zombíků“ zde najdete množství centrální inteligencí řízených monster, zvaných nekromorfové. Tito vynalézaví a rychlí protivníci jsou transformovanými pozůstatky nejen lidských bytostí.

Ukázka z počítačové hry Dead Space 2.

Již ze začátku jste „přivítáni“ svým rychle se přeměňujícím zachráncem, kteréžto setkání je následováno útěkem, jak jinak, o život. Kličkování již stíny naplněnými uličkami navíc ztěžuje vaše první „brnění“ tvořené svěrací kazajkou. Mohlo by se zdát, že to tak půjde celou hrou, nicméně opak je pravdou. Chvíle horečnatého ustřelování a uřezávání končetin i jiných částí těla nepřátel jsou střídány momenty plnými napětí. Temné prostory osvětlené pouze baterkou vaší zbraně, lokace, kde se nepřátelé nacházejí na každém kroku a rozlehlé prázdné prostory ve kterých vám dělá společnost pouze váš dech a občasné zaskřípění částí umírající vesmírné stanice, vás nenechají vydechnout. Tento mix nutí hráče postupovat pomalu a opatrně a s namířenou zbraní prohledávat každý roh a kout... stejně jako podlahu i strop. Již jste někdy šlápli na živou minu?

Ukázka z počítačové hry Dead Space 2.

Zdánlivě jednotvárnou střílečku oživují poměrně neobvyklé zbraně a setkání s hlasy ze záhrobí. Musím říci, že holografická jednotka vašeho obleku se pěkně zapotí. Hlasů, které nevytváří zaprášené nahrávky je podstatně méně a v průběhu hry jich bude stále ubývat.

Aby nebyl hráč odkázán pouze na tradiční i netradiční zbraně, vytvořili tvůrci hry dvě schopnosti, díky nimž neuvidíte Game Over příliš často: telekinezi, s jejíž pomocí jsou již problémy s municí minulostí - urvaných končetin vašich protivníků, stejně jako obyčejnějších předmětů je zde víc než dost, a stázi, jež vám může poskytnout několik cenných okamžiků na výměnu tak malých zásobníků vaší zbraně.

Ukázka z počítačové hry Dead Space 2.

Další položkou na seznamu je příběh, který bychom sice pravděpodobně nenazvali geniálním, nicméně je v rámci žánru stále nadprůměrnou záležitostí. Na zajímavosti mu navíc dodává několik nepříliš neobvyklých zvratů, které však rozhodně neuvidíte na míle daleko. Pocitu nudy také nenapomáhají halucinogenní pasáže vyvolané delikátním psychickým stavem hlavního hrdiny. Technologii, která ho způsobila, by žádná organizace pro lidská práva rozhodně neschválila.

Přestože jako celek působí hra jako vyvážené, propracované dílo s ucházející grafikou, nevyhnula se několika menším nedostatkům. Těchto několika drobných vad na kráse si však přes hutnou atmosféru hry pravděpodobně ani příliš nevšimnete, navíc jsou většinou vyváženy něčím jiným. Jako první a hlavní bych vzpomenul především nemožnost uložit hru na jiných než předem určených místech, což však vzhledem k pravidelnému rozmístění ukládacích stanic a záchytných bodů není až takový problém. Dále by to byla například záležitost herních tajemství, reprezentovaných zde pouze v temných rozích pohozenými schématy pro zbraně, obleky, munici a další předměty denní potřeby. Posledním takovým nedostatkem, který zde zmíním, je hrací doba pohybující se okolo sotva 8-12 hodin čistého času. Pokud vás ovšem hra zaujala, můžete si po jejím dokončení spustit Novou hru+ se zvýšenou obtížností. Tento mód navíc obsahuje několik nových zajímavých obleků a také se do něj importuje váš inventář z předchozí hry.

Ukázka z počítačové hry Dead Space 2.

Přestože tato hra rozhodně nesedne každému, pokud jste fanouškem žánru, jak hororového, tak akčního, doporučil bych hru alespoň vyzkoušet, protože určitě nebudete litovat...

 

Minimální hardwarové požadavky

Operační systém: Windows XP (SP2), Windows Vista, Windows 7
Procesor: Pentium 4 nebo AMD 2.8 GHz nebo ekvivalentní.
Operační paměť: 1 GB (XP), 2 GB (Vista a Windows 7) a více
Grafická karta: Karta s podporou Shader Modelu 3.0 vyžadovaná, minimální GeForce 6800 a ATI X1600
Harddisk: 10 GB volného místa

Hororové hry (zombie, survival)


Přidat komentář