Deadgirl (2008)

60%
Když najdete mrtvou holku, dejte si pozor, jestli nekouše.

Deadgirl

USA, 2008, 101 minut

 

Režie: Marcel Sarmiento, Gadi Harel

Scénář: Trent Haaga

Hrají:

Shiloh Fernandez (Rickie)

Noah Segan (JT)

Candice King (Joann)

Eric Podnar (Wheeler)

 

Dva kluci jsou pořádná hovada, a tak místo toho, aby ve svém životě někam směřovali, prostě jen tak blbnou. Na škole to nejsou zrovna esa, ale po škole – anebo za školou – dovedou najít způsob, jak si budou připadat jako naprostí borci. Spočívá to třeba v tom, že budou lézt, kam nemají, třeba do starých továrních budov, které se už nepoužívají. A tam budou mít co do činění se psy, kteří je zaženou. Vlastně se psem, abych nepřeháněl.

 Našli mrtvou dívku.

Ale právě snaha utéct vede k hlavní zápletce a smyslu celého filmu. Dvojice pubertálních mladíků – i když oni vypadají dost starší – zde najde mrtvou ženu. Anebo ona alespoň jako mrtvá vypadá. Když se probudí, je to pro oba překvapení. Ale nerozhodnou se utéct, rozhodnou se, že udělají něco jiného. Alespoň jeden z nich. A pak se sem oba rádi vrací, každý za jiným účelem.

 I když není až tak mrtvá.

Podle názvu by se mohlo zdát, že to bude film o nekrofilii. Mohl by to být film o tom, že ti dva tu holku zabijí. Ale v konečném důsledku je to trochu jinak, protože ona ta holka je vlastně zombie. A oni ji tam drží – oni ji neuvázali, ale nakonec jí ani pořádně nepomohou, alespoň ne z počátku – a zkoušejí si na ní své choutky. Respektive jeden by si rád užíval, druhý s tím má trochu problém a morální zábrany jsou v něm silnější.

 Mrtví možná budou jiní.

Co si budeme povídat, snímek je dobře depresivní, protože dokáže zobrazit až nepříjemně hnusně, jací lidé dovedou být, jak to zlo není způsobeno ďáblem, ale prostě vychází z našeho nitra. Chlapci jsou slizcí, ale jen jeden z nich je skutečně odporný. A tohle se podařilo v příběhu, který je až moc zdlouhavý a nikam nemířící, zvládnout dobře a díky tomu na něj stojí za to kouknout.

 Nemohou si s ní dělat, co by chtěli.

„Deadgirl“ je snímek, který má velmi dobrý nápad, je v tomhle smyslu relativně originální, ale snaha narvat do toho příběh, který je nakonec hodně nudný, se prostě nepovedla. Tenhle film je skvělý v tom, jak je zde zobrazeno, jak se lidé k sobě dokážou chovat. Je skvělý v tom, jak je realistický, jak se nebojí. Ale k dokonalosti mu ještě nějaký ten krok chybí. Rozhodně ale nadprůměrný horor.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (zombie, mučení)


Přidat komentář