Demons of the Mind (1972)

70%
Studio Hammer a další jeho povedený, trochu zapomenutý film.

Demons of the Mind

Velká Británie, 1972, 89 minut

 

Režie: Peter Sykes

Scénář: Christopher Wicking a Frank Godwin

Hrají:

Robert Hardy (Zorn)

Shane Briant (Emil)

Gillian Hills (Elizabeth)

Yvonne Mitchell (Hilda)

 

Hammer je studio, které za sebou má skvělou historii, a i když to vypadalo, že se v novém tisíciletí nastartuje, zatím se mu to v plné parádě ještě nepodařilo. Proto je štěstí, že se můžeme vracet k těm starým kouskům, jako je například i snímek „Demons of the Mind“, o kterém se toho moc neví a skoro zapadnul. Jenže tohle jsou filmy, které si zapadnutí nezaslouží, už jen proto, že jsou na svou dobu docela explicitní.

 Možná je opravdu nemocný.

Nahota ve snímku „Demons of the Mind“ je tak nějak normální, uvidíte zde jen nějaké to ňadro, ale pokud jde o gore, tak tohle vůbec není marný film. Není tu toho tolik, ale přece jen se ukazuje, že i studio Hammer mělo na to, aby prezentovalo něco pěkně hnusného. Tohle se daří v závěru filmu, který je navíc tak nějak impozantně ikonický a ve svém důsledku vlastně pořádně děsivý.

 Tady má každý svoje bolístky.

Trochu předbíhám, takže je potřeba se vrátit na začátek, kde se setkáváme s jedním otcem od rodiny, otcem, který má na starost dvě dospělé děti. Ty děti – chlapec a dívka – vypadají celkem normálně, ale prostřednictvím otce zjistíme, že jejich osud vůbec není jednoduchý. Jedná se podle všeho o potomky, kteří jsou postiženi zlou kletbou – vlastně přímo zlem, které by mělo v jejich krvi kolovat.

 Tak se na tu kameru podíváme zblízka.

Tatínek má svoje děti rád, a tak nechce dopustit, aby je zlo ovládlo. Dělá proto všechno, aby se věci daly do pořádku a jeho děti byly normální a hodné. Bohužel to znamená, že se jeho léčba může na dětech celkem nepříjemně podepsat, protože některé jeho metody mají spíš blíže k šarlatánství než k jakékoli odborné pomoci. To je prostor pro až psychedelický film, kde se před vámi promenují postavy, které mohou být šílené, anebo také ne.

 Zdravotní péče je důležitá.

Snímek „Demons of the Mind“ si udržuje zajímavou auru podivnosti a šílenství, které se v sobě spojují ve skvěle zahraných postavách, což platí jak pro mladé, tak i pro starší, kterými jsou obklopeni. Snímek výborně graduje, a to až do skutečně krvavého konce, který obsahuje momenty, jež vás mohou i v dnešní době překvapit. Trikově je to na dobré úrovni, což jen dodává správný dojem.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (mučení, vrazi)


Přidat komentář