Giallo a Venezia (1979)

60%
Spíše než giallo je snímek erotickou exploatací.

Giallo a Venezia

Itálie, 1979, 91 minut

 

Režie: Mario Landi

Scénář: Aldo Serio

Hrají:

Leonora Fani (Flavia)

Jeff Blynn (Insp. Angelo De Pol)

Gianni Dei (Fabio)

Michele Renzullo (Andrea Caron)

 

Je to docela dlouho, co jsem viděl nějaké giallo, ještě déle to bude, co jsem viděl nějaké skutečně dobré giallo. Bohužel snímek „Giallo a Venezia“, i když je název docela slibný, nakonec nepomohl tomu, abych viděl skutečně dobré giallo. Přece jen je to snímek, který se více zaměřuje na erotickou stránku než na stránku detektivního thrilleru, která je s giallem také nedomyslitelně spjata.

 Že by další oběť?

„Giallo a Venezia“ se přesto snaží o nějaké to napětí, a to ve smyslu nejasnosti toho, jak vlastně došlo k vraždě, která je prezentována na začátku. Muž byl ubodán, žena se utopila, ale její tělo bylo nalezeno na břehu hned vedle ubodaného muže. Co se vlastně stalo? A proč zde jsou další mrtví, kterých rozhodně není málo? Kdo je vlastně v tomhle nepříjemném případě vrahem?

 Tahle už to má za sebou.

Snímek má ale detektivní případ spíše jako pozadí, které je určeno tomu, aby se zde mohla dít různá zvěrstva. Kromě toho, že se zde vraždí, což se tak nějak očekává, dochází také k tomu, že se zde ženy znásilňují a také jsou vystavovány praktikám, které by se dnes souhrnně daly označit jako BDSM. Vše ale v takové formě, která je spíše měkčí, než skutečně tvrdá, i když kamera se vyloženě nebojí.

 Ženy to ve filmu nemají příjemné.

Přesto není film „Giallo a Venezia“ vyloženě hardcore filmem, ale je patrné, že se od klasického gialla více přistoupilo k exploataci. Vraždění a mučení zde má zásadnější postavení než příběh, což je trochu škoda, protože tohle mohlo být docela dobré, navíc velmi zajímavě okořeněné giallo, které by šlo ještě více nad rámec klasických italských snímků tohoto ražení.

 Tak nevinný pohled.

„Giallo a Venezia“ rozhodně není špatný film, určitě se jedná o kontroverzní kousek, ale to jen v případě, pokud nemáte mnoho nakoukáno. I v evropské produkci se dají najít drsnější a hlavně uvěřitelnější snímky, kde nebudete mít pocit, že jsou ty scény vraždění takové toporné. Tohle se mi u snímku stalo několikrát, což nejvíce zamrzelo u finální scény, kde jste čekali, že by to mohlo být dokonaleji provedené, protože ta scéna je jinak dobrá.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (mučení, vrazi, giallo)


Přidat komentář