Den matek (1980)

55%
"Den matek" je klasickým filmem studia Troma. Dostatečně šílený, správně ujetý, ale bohužel ke konci také pokusem, kterému docházejí síly.

 

Den matek

Mothers Day

USA, 1980, 90 minut

 

Režie: Charles Kaufman

Scénář: Charles Kaufman a Warren Leigh

Hrají:

Nancy Hendrickson (Abbey)

Deborah Luce (Jackie)

Tiana Pierce (Trina)

Frederick Coffin (Ike)

 

Studio Troma Entertainment je jedním ze studií, která se nesmazatelně zapsala do historie hororu. Jedná se o nezávislé studio, produkující velmi specifické filmy, což je na „Dni matek“ velmi dobře patrné. Jedná se o jeden z neznámějších hororů této společnosti, ale mezi ty známější patří například „Toxický mstitel“ („The Toxic Avenger“), který byl na levných DVD vydán i u nás. Mezi dalšími filmy studia Troma můžeme jmenovat „Surf Nazis Must Die“ nebo „Killer Condom“, což jsou názvy, které mluví samy za sebe. „Den matek“ naprosto dokonale zapadá do tohoto ranku poměrně šílených a úchylných hororových komedií.

Film je plný podobných krasavců.

„Den matek“ je skutečně ujetým klenotem v pokladnici světového hororu. Už úvod tohoto filmu nás seznamuje s rodinkou poměrně povedenou, kde hlavní slovo má matka, která má moc nad svými nepříliš inteligentními syny, které vychovává jako dva zabijáky. A tak, i když se v úvodu zdá, že to bude právě stařenka, kdo bude přepaden, jsou to dva cestující, které s sebou vzala autem. Ale tohle je jen úvodní rodinné představení, od něhož se dostáváme k hlavním postavám filmu – třem ženám, které se vydávají na výlet.

Taky nepoznáváte, co to skáče z toho křoví?

Ano, „Den matek“ není vlastně ničím jiným než filmem o tom, jak lidé z města ztroskotají na venkově, kde narazí na hodně podivnou rodinu, která se zabývá vražděním. Takových filmů bylo spousta, počínaje klasikou, jakou je „Texaský masakr motorovou pilou“, až například po francouzský snímek Hranice smrti, ale stejně tak bychom mohli mluvit o obou filmech Roba Zombieho – „Dům tisíce mrtvol“ a „Vyvrženci pekla“. Ale takových hororů je celá řada. „Den matek“ se snaží vybočovat hlavně tím, že je zpočátku ujetý. Ale pravda, ještě ne tolik. Stačí se podívat na trailer ke snímku „Fathers Day“ a každému je jasné, že je možné zajít v ujetosti a naturalismu ještě mnohem, mnohem dál.

Matka v celé své starobní kráse.

„Den matek“ tak nemá nijak skvělý děj, ale přesto se mu daří v některých momentech alespoň trochu pobavit tím, že nám nabízí jedinečné postavy a postavičky, které jsou karikaturami skutečných lidských postav, ale to nebrání tomu, aby snímek zvládl diváka napínat. Ano, i když je to v první řadě film, který se nechce brát až tak úplně vážně, napětí zde existuje a my jen čekáme, jak to se ženami dopadne a jestli je nějaká možnost jejich osvobození a záchrany. V poslední půl hodině se pak snímek mění ve skutečný horor a postavy přestávají být vtipné, což rozhodně není na úkor filmu, spíš naopak.

Jojo, tam to bolí opravdu nejvíc.

Bohužel problém filmu je v tom, že je schematický a téměř každá scéna, která je zde k vidění, byla natočena už někde jinde. Až na to, že tím, jak je film starý, to byl právě on, kdo dával základy jiným podobným filmům, které od něj kopírovaly. Na svou dobu se tak jedná o poměrně dobré dílo, které postupem času ztratilo punc, a originalita se vytratila v záplavě podobných snímků. Ale poroto, že v závěru film docela funguje, dávám mu nadprůměrné hodnocení, i když ne o moc.

 

Hodnocení: 55%

Hororové filmy (béčka, mučení, vrazi)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář