Der schwarze Abt (1963)

50%
Trocha staršího hororu v německém provedení.

Der schwarze Abt

Německo, 1963, 95 minut

 

Režie: Franz Josef Gottlieb

Scénář: Edgar Wallace, Johannes Kai, Franz Josef Gottlieb

Hrají:

Joachim Fuchsberger (Dick Alford)

Grit Boettcher (Leslie Gine)

Dieter Borsche (Lord Harry Chelford)

Charles Regnier (Detektiv Puddler)

 

Na snímku „Der schwarze Abt“, případně „The Black Abbot“, jak je snímek uváděn v americké produkci, je filmem, který rozhodně na první pohled zaujme svým vizuálním ztvárněním. Není na něm nic světoborného, pořád je to v podstatě jen hra černé a bílé, protože celý snímek je natočen jako černobílý, ale v jeho případě přesně tohle dělá ten hlavní efekt, který dopadá na diváka.

 Chcete se projet?

A právě v tom, že je snímek černobílý, je trochu problém, protože mám pocit, že němečtí tvůrci prostě jen hráli s tím, že černobílé provedení bude stačit jako atmosféra a nebude potřeba ji budovat jiným způsobem. A tomuhle snímku by slušelo, aby se zde atmosféra budovala, protože by to pak mohla být docela dobrá duchařina, i když tedy místy možná až zbytečně odlehčovaná.

 Dobrý úhel kamery.

Jsme na starém opatství, kdy to na začátku i vypadalo, že by to skutečně mohlo mít i zajímavou atmosféru. První scéna je velmi dobrá, docela napínavá, moc toho neřekne a dojde tu k vraždě. Tohle je něco, co film otvírá velmi dobře. Pak se před námi začíná odehrávat takové poměrně rozvláčné televizní drama, které je pro jistotu zpestřováno přehráváním většiny představitelů.

 To vypadá jako...

Snímek „Der schwarze Abt“, který je spíše detektivní a thrillerový než skutečně hororový, hraje hodně na to, že se zde proplétají jednotlivé příběhy, proplétají se zde osudy postav a děj se snaží být zbytečně hodně zamotaný. Ten propletenec pak má vyústit v něco, co by bylo dostatečně ohromující, ale to se dle mého názoru úplně nevede a spíše může dojít k tomu, že je divák ke konci už trochu unuděn.

 Ano, je to černý Abbot!

Německý snímek „Der schwarze Abt“ je v konečném důsledku spíše takovou televizní hrou na diváka, která nekončí úplně špatně, ale její průběh rozhodně není takový, aby se dalo mluvit o napínavém filmu. Chybí tomu atmosféra, černobílá kamera prostě není schopna ji zajistit sama, chybí zde dějové prvky, které by atmosféru utvářely. A to je škoda, s temnější atmosférou by to mohlo být zajímavější.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář