Děti (2008)

55%
Vyrazit si na zimní dovolenou s dětmi? Skvělý nápad, že? Jenže zrovna s těmihle dětmi to až taková sranda nebude. Vlastně půjde o život. Doslova.

 

Děti

The Children

Velká Británie, 2008, 84 minut

 

Režie: Tom Shankland

Scénář: Paul Andrew Williams a Tom Shankland

Hrají:

Eva Birthistle (Elaine)

Stephen Campbell Moore (Jonah)

Jeremy Sheffield (Robbie)

Rachel Shelley (Chloe)

 

Jestli si plánujete dovolenou s dětmi, kterým je tak do deseti let, rozhodně se nedívejte na snímek „Děti“, který by vás mohl přimět k tomu, že na tak skvělý nápad, jako je společná dovolená, hodně rychle změníte názor. Já vím, že dovolená s dětmi může být hodně velká sranda, ale myslím, že ani jeden z rodičů si nepředstavoval, že ta sranda bude až takových rozměrů.

Starší sestra je docela kočka.

Dva manželské páry vyrazily na zimní dovolenou s tím, že vzaly všechny svoje děti. Že těch dětí je požehnaně. Mezi nimi, mimo jiné, už téměř jedna dospělá dcera. Přiznám se, že jsem trochu ztratil přehled v tom, které dítě je čí. Ale na tom vlastně stejně moc nesejde. Všichni si nejprve užívají dovolenou, trochu jako si užívali tatínkové s dětmi ve filmu „S tebou mě baví svět“. Jenže tentokrát to nejsou maminky, kdo zabije všechnu srandu, ale jsou to děti, které zabijí tatínka.

Tatínku pojď, něco ti ukážu.

Snímek je možná až příliš názorný. Poměrně brzy se dovídáme, co se vlastně děje a proč se děti chovají tak, jak se chovají. Nevím, jak se vir k dětem dostal, ale jsou nemocná a svou nemoc projevují poměrně drsným způsobem. První tatínek, docela sympaťák, u kterého se zdálo, že vyjede po dospělejší dceři druhého manželského páru, je skalpován a zdá se, že poklidné prázdniny skutečně skončily. Dospělí musí bojovat o život ve trochu zmateném honu o přežití.

Že prý dovolená s dětmi bude legrace.

„Děti“ jsou trochu nepřehledným filmem, který místy postrádá logiku. Jedna z maminek má otevřenou zlomeninu, ale podle toho, jak se pohybuje v dalších scénách, si z takové zlomeniny člověk moc nemusí dělat hlavu, protože se podle všeho může hýbat bez větších omezení a nejspíš to ani moc nebolí. V čem je film silný, to jsou některé scény. Scéna, kdy se děti na dospělé dobývají se zahradním nářadím, vytrhávání náušnice, ale i ono skalpování tatínka, to jsou události, které vás rozhodně nenechají chladnými. Tom Shankland ukázal, že ví, jak ve filmu vzbudit napětí. Bohužel díky zvláštnímu chování postav v některých momentech je to celé takové zvláštní.

Teď už se nikdo nesměje.

Nemohu říct, že „Děti“ jsou hororem, který by mě doslova omráčil. Dospělé postavy se zde chovají zvláštně a některým jejich pohnutkám nerozumím. Film má ale celkem dobrou atmosféru a jak říkám, některé scény se vám prostě vryjí do paměti. Jsou dělány tak, že skoro připomínají Hitchcocka, ale to skutečně jen na chvilku, dokud zase nezapadne snímek do šedi průměru.

 

Hodnocení: 55%

Hororové filmy (béčka, vrazi, děti)


Přidat komentář