Dexter (1. sezóna)

95%
Některé filmy, knihy, seriály, komiksy, je to vlastně jedno, prostě některá díla přicházejí jako zjevení. A přesně takovým zjevením byl i seriál "Dexter", když se rozjela jeho první sezóna.

 

Dexter: 1. série

12 dílů, 2006

 

Tvůrce: James Manos Jr.

Hlavní postavy:

Michael C. Hall (Dexter Morgan)

Jennifer Carpenter (Debra Morgan)

Lauren Vélez (Maria LaGuerta)

David Zayas (Angel Batista)

 

„Dexter“ přišel v roce 2006 doslova jako zjevení. Žádný podobný seriál do té doby neexistoval, alespoň ne takový, který by adoroval sériového vraha. A Dexter Morgan skutečně není ničím jiným než sériovým vrahem. Jak je možné, že je taková postava milována milióny fanoušky? Kromě toho, že je fiktivní, je to i forma, jakou je podána. I když je Dexter vlastně psychopatický magor, stejně s ním budete soucítit a bude vaším oblíbencem. Budete mu fandit a budete doufat, že nebude nikdy polapen.

 

Sestra a parťák, na kterého je spolehnutí. Alespoň ze začátku.

Dexter Morgan však má i svůj „normální“ život, i když samozřejmě musíme pochopit, že pro něj je normální život, když zabíjí. Je specialistou na krev na miamském oddělení policie. Florida si vychovala skutečně geniálního člověka, který před všemi ostatními skrývá to, čím ve skutečnosti je. Má přátele, má rodinu i přítelkyni, ale pro něj nic není takové, jaké by mělo být. Jeho city jsou všechny předstírané, a to jen proto, že byl naučen přežití ve světě, který lidem, jako je on, nepřeje. Jeho otcem byl policista Harry, bohužel již zesnulý, který mu byl především mentorem a který jediný věděl, co je Dexter ve skutečnosti zač.

 

Specialista při práci.

První série začíná tím, že se objevuje velmi specifický vrah, který dokáže své oběti dokonale vysát a zanechat je naprosto bez krve. Dexter je ohromen a má před sebou případ, který jej pohltí, získává protivníka, který si s ním hraje, který o něm ví tolik, co nikdo jiný kromě Harryho. A tak, i když se nejprve zdá, že příběh se zaměřuje na vraždy a pátrání, ve středu vždy stojí Dexter Morgan, jeho osobnost a jeho minulost, o které se postupně dovídáme víc a víc.

 

Bratři mají hodně společného.

Nesledujeme však pouze osudy Dextera, ale i jeho blízkých a spolupracovníků. Jeho sestra Debra je jednou z nejunikátnějších postav, její vyřídilka je skutečně nebývalá a vy si řeknete, že tohle je přesně jedna z těch žen, které by se nikdy neobjevily v hlavním vysílacím čase. Ale sakra, lidé jsou takoví, jsou sprostí, když mluví, když jsou nasraní nebo prostě když jsou totálně v prdeli. Zamilujete si však i ostatní postavy, které jsou skutečně skvěle napsané i zahrané. Navíc můžeme v každé sezóně sledovat, jak se budou vyvíjet. A i proto budete doufat, že si Dexter bude dál v poklidu vraždit a nebude chycen, protože to by prostě byla škoda a vy byste byli ochuzeni o osudy skvělých hrdinů.

 

Mistrovské dílo.

Pokud se týká hlavních představitelů, tak už v první sezóně Michael C. Hall ukazuje, jak je skvělým hercem a je jen s podivem, že svou první televizní roli si střihl teprve ve věku 32 let. Dříve jsme se s ním nikde setkat nemohli. Ale stal se z něj skutečně charakterní herec, i když myslím, že nálepku Dextera už mu těžko někdo odpáře. Je to jen dobře, tenhle herec by s ním měl být ještě dlouho spojený. Pokud budou mít scénáristé pořád co nabídnout, a zatím to tak vypadá, že budou mít, jen rádi si budeme Michaela v jeho jedinečné roli užívat. Trochu zastiňuje ostatní postavy a herce, ale oni k seriálu patří, stejně jako jednosezónní hvězdy, které se zde objevují. I když k těm spíše až později v dalších sériích.

 

Hodnocení: 95%

Hororové filmy (gore, vrazi, seriály)


Přidat komentář