Dexter (3. sezóna)

80%
Dost hlasů vám řekne, že tohle je nejslabší sezóna seriálu "Dexter". Asi je to pravda, ale přesto je pro mě dost dobrá na to, abych se na ni podíval a užil si ji klidně i znovu.

 

Dexter: 3. série

12 dílů, 2008

 

Tvůrce: James Manos Jr.

Hlavní postavy:

Michael C. Hall (Dexter Morgan)

Jennifer Carpenter (Debra Morgan)

Lauren Vélez (Maria LaGuerta)

David Zayas (Angel Batista)

 

Třetí sezóna je obecně považována za nejhorší, která byla v rámci seriálu „Dexter“ natočena. Do jisté míry s tím souhlasím, ale na druhou stranu si nemyslím, že je to tak hrozný propad oproti kvalitě ostatních sérií tohoto jedinečného seriálu. Proč je třetí sezóna považována za jednu nejhorší? Dle mého názoru je to proto, že se až příliš točí kolem Dextera a toho, že konečně nachází někoho, komu může věřit. Série je trochu schematická a nám je velmi brzy jasné, jak to dopadne. Problém také může být v tom, že představitel Miguela Prada (Jimmy Smits známý ze seriálů „Právo v Los Angeles“ a „Policie New York“ nebo také z nové trilogie „Star Wars“ jako senátor Organa) nemusí sednout každému.

O tom, jak přátelství začíná.

Třetí sezóna nás zanechává po událostech, kdy byl seržant Doakes nalezen mrtev po výbuchu – mnoho z něj nezbylo – a právě na něj padlo podezření z toho, že byl hledaným vrahem, kterého si policie překřtila na „Bay Harbor Butcher“. Loučíme se se skvělou postavou agenta FBI Lundyho, s kterou se ještě setkáme. Dexter se však dostává do dalších problémů, a tak nějak svou vinou, i když tentokrát je prostě jen ve špatnou chvíli na špatném místě. A pokud ne on, tak Oscar Prado určitě. Oscar umírá jeho rukou. Nic by se nedělo – nebo alespoň nic tak hrozného by se nedělo –, kdyby Oscar nebyl bratrem místního státního zástupce Miguela Prada. A právě Miguel je pomyslnou červenou nití, která se táhne celou třetí sérií.

O tom, jak se přátelství utužilo.

Zvykli jsme si, že v každé sérii je jedna postava, kolem které se příběh točí. Samozřejmě kromě Dextera. V první sérii se jednalo o neznámého vraha, s nímž se setkáváme až ke konci. Ve druhé sérii se objevila femme fatale v podobě Lily Turnay. A ve třetí sezóně byl mužem činu Miguel Prado, v kterém Dexter, i když ne vlastní vinou, nachází přítele a společníka. Miguel jde až tak daleko, že Dexter je pro něj víc než vlastní bratr Ramon. Dexter se Miguelovi odhalí, i když ne úplně. Pro Miguela je Dexter někdo jako mstitel, který vykonává spravedlnost, která je na některé lidi krátká, což samotnému Miguelovi vadí. Dexter se stane v podstatě Miguelovým mistrem a učí jej, jak vraždit. Nakonec se ale ukáže, že Dexter prostě nemůže mít spřízněnou duši.

O tom, jak přátelství končí.

Dexter je do jisté míry formou super hrdiny, který stojí nad zákonem a bere spravedlnost do svých rukou ve chvíli, kdy je policie krátká. Tohle je aspekt, který lidé přijmou. Třetí sezóna ještě Dexterovo superhrdinství umocňuje tím, že jej staví do kontrastu s Miguelem, který nakonec vraždí pouze pro svůj prospěch a zbavuje se lidí, kteří mu stojí v cestě. Jejich cesty se pak rozcházejí. Jenže pořád je nutné si uvědomit, že Dexter ne vždy vraždí proto, že policie by zločince nedopadla, ale proto, že je na vraždění naprosto závislý a nedokáže bez toho být.

Že by jeden z těch šťastnějších okamžiků?

Třetí série uvádí nového policistu – Joey Quinna v podání Desmonda Harringtona –, který je důležitou postavou v životě Debry, stejně jako v životě Dextera, ale to až v dalších sériích. Dexterův život se komplikuje tím, když mu Rita oznámí, že je těhotná. Ano, Dexter s ní měl sex a možná se mu to i líbilo. Dítě je skutečně jeho a on se musí rozhodnout, co dál se svým životem. A k potěše Rity a snad i diváka se rozhodne, že si svou dlouholetou přítelkyni vezme.

Sezóna možná není tou nejlepší, ale přesto se o Dexterovi a o ostatních postavách dovídáme skutečně hodně a utváří se nové vztahy a vystupují nové skutečnosti, které ovlivní další dění. Dexter není kladnou postavou, ale přesto je dál přijímán jako hrdina, i když velmi zvláštní a velmi jedinečný. Je dobře, že seriál dál existuje. Změnil mnohé.

 

Hodnocení: 80%

Hororové filmy (gore, vrazi, seriály)


Přidat komentář