Diplomová práce (1996)

80%
Snímek o snuffu, který stojí za to vidět.

Diplomová práce

Tesis

Španělsko, 1996, 125 minut

 

Režie: Alejandro Amenábar

Scénář: Alejandro Amenábar a Mateo Gil

Hrají:

Ana Torrent (Ángela)

Fele Martínez (Chema)

Eduardo Noriega (Bosco Herranz)

Xabier Elorriaga (Castro)

 

Kdyby měl každý autor celovečerní debut jako Alejandro Amenábar, tak by se prostě nemohl zlobit. A svět by měl neskutečné množství skvělých filmů. Minimálně ten svět hororový. „Diplomová práce“ je skutečně skvělou ukázkou toho, jak natočit výtečný film, který bude bořit pravidla žánru v národní kinematografii tím, že do děje zanese americké prvky, ale nadále zůstane španělský.

Asi koukají na zajímavý film.

Nejen, že Amenábar dokázal natočit skvělý film o snuffu, ale také ukázal, že je možné do hororu vložit kritiku celé národní kinematografie a její stagnace. Ale nečekejte od filmu „Diplomová práce“ skutečný snuff, čekejte zamyšlení o tom, kam až jsou lidé schopni zajít v umění a v násilí, stejně jako ve lži a přetvářce. Nepříjemný snímek k zamyšlení, jemuž americké finále nesedí.

Nebo se sami ocitnou ve filmu.

Přesto je děj poměrně standardní především pro americký horor/thriller. Studentka chce psát diplomovou práci se zaměřením na násilí, a i když si to nechce připustit, samotnou ji násilí láka, minimálně v pasivní podobě. Díky této zálibě se dostává k lidem, kteří násilí vyhledávají, tedy minimálně v té pasivní podobě. Díky spolužákovi Chemovi objevuje filmy, které už vypadají jako skutečný snuff.

Rozhodně musejí utíkat.

Čím více chce studentka – uhrančivá, naivní a někdy na zabití Ana Torrent – zjistit, tím více se děsí toho, co by mohla ještě odkrýt. Film je skutečně skvělou kritikou toho, co od filmu očekáváme, kam až jsme schopni zajít v násilí. A ne, není to nic pěkného, i když samotný snímek „Diplomová práce“ vás prostřednictvím kamery nenechá nahlédnout příliš daleko. Vyloženě naturalismus čekat nesmíte.

Ale kdo je vlastně hajzl?

Ke konci mi už ta hra na diváka přišla trochu moc zdlouhavá – pravděpodobně záměrně – protože prostě nemohlo být moc těch, kdo za všechno mohli, stejně tak se mi nelíbilo, jak to skončilo, hodil by se k tomu konec jiný, méně americký, ale i tak se Amenábarovi musí nechat, že je to hodně temná a místy hodně nepříjemná jízda, která ve snuffu nejde vyloženě daleko, ale má skvělou atmosféru a výtečné postavy.

 

Hodnocení: 80 %

 

Hororové filmy (mučení, vrazi)


Přidat komentář