Dobrodružství Tintina: Tajemství Jednorožce

80%
"Tajemství Jednorožce" je jedním z nejznámějších příběhů mladého reportéra Tintin. Také se jedná o jeden z příběhů nejlepších.

 

Dobrodružství Tintina: Tajemství Jednorožce

Vydalo nakladatelství Egmont ČR (1. vydání), 1994, 55 Kč; Albatros (2. vydání), 149 Kč

 

Scénář: Hergé

Kresba: Hergé

 

Je to trochu vytržené z kontextu, protože „Tajemství Jednorožce“ je až jedenáctým dílem Tintinových dobrodružství, ale zároveň se jedná o dobrodružství nejznámější, které se dočkalo zfilmování, a to jak v případě animovaného seriálu (seriál „Tintinova dobrodružství“ z roku 1990, ale i starší z let 1959-1963), tak i filmu (Spielbergův snímek „Tintinova dobrodružství“ z roku 2011). „Tajemství Jednorožce“ rozhodně je látkou, která si zájem zaslouží.

Obálka českého vydání komiksu Dobrodružství Tintina: Tajemství Jednorožce.

Georges Prosper Remi, který se ve světě komiksu proslavil jako Hergé, vytvořil v Tintinovi postavu, která se stala oblíbenou nikoli pouze ve své domovské Belgii, ale téměř po celém světě. I já jsem si vychutnával Tintina, když u nás poprvé vyšel v roce 1994 u nakladatelství Egmont ČR. Ten sešit s názvem „Dobrodružství Tintina: Tajemství Jednorožce“ stále mám, navíc je to jediný, který doposud vlastním (alespoň v době psaní článku). Koupil jsem ho kdysi v nějaké trafice, ale pak se po komiksech s Tintinem slehla zem a já ho prostě založil. Nikdy se mi do ruky nedostal „Poklad Rudého Raubíře“, abych se dověděl, jak to celé dopadlo. Bohužel.

Ukázka z českého vydání komiksu Dobrodružství Tintina: Tajemství Jednorožce.

Když se v roce 2004 začal Tintin vracet, konečně kompletně, ve všech 24 dílech, a to zásluhou nakladatelství Albatros (pod Egmontem vyšly pouze díly 9, 11 a 12), zaspal jsem. Ani dnes jsem si ještě nekoupil pokračování, i když jsem se k „Tajemství Jednorožce“ stále vracel. Snad to napravím na základě tohoto článku, uvidíme. Jsem však rád, že se Albatros rozhodl, že všechny sešity vydá, stejně jako se Spielberg s Jacksonem rozhodli, že natočí filmovou adaptaci dobrodružství belgického reportéra. I když si o filmu nemyslím, že dokázal plně vystihnout kouzlo komiksu (prostě mám radši klasicky animovaného Tintina), je dobře, že se s ním setkávají i dnešní generace, a to již 70 let po prvním vydání „Tajemství Jednorožce“ a dalších Tintinových dobrodružství.

Ukázka z českého vydání komiksu Dobrodružství Tintina: Tajemství Jednorožce.

Teď trochu k příběhu. Tintinovi, mladému reportérovi, se dostane do rukou – samozřejmě čirou náhodou – model krásné lodi. Loď se jmenuje Jednorožec. Koupí se rozjíždí řetězec neskutečných událostí, které zavedou mladíka i do smrtelného nebezpečí. Díky důvtipu, chytrosti svého psa, ale i za pomoci kapitána Tresky (ve vydání od Albatrosu kapitán Haddock) či nechtěné pomoci detektivů Thomsona a Thompsona (ve vydání od Albatrosu jsou to Kadlec a Tkadlec) se mu daří přežít a hlavně zjistit, co je tím tajemstvím Jednorožce. Jenže úplné vyvrcholení se čtenář doví právě až ve dvanáctém díle „Poklad Rudého Raubíře“ (Albatros příběh vydal jako Tintinova dobrodružství: Poklad Rudého Rackhama).

Ukázka z českého vydání komiksu Dobrodružství Tintina: Tajemství Jednorožce.

Hergého komiksy vznikaly v době, kdy Ameriku dobýval Superman. Tintin je prostší, je naivnější, ale přesto je to dobrodruh, který mohl klidně stát vzorem Indiana Jonese. Údajně tomu tak nebylo, ale kdo ví. Zdroje se různí. Přesto Hergé dokázal vytvořit zajímavou postavu, která nemá žádné superschopnosti, ale přesto jí budete rádi fandit. Jestli jste o tomhle komiksu ještě neslyšeli, zkuste to napravit. A pokud máte všechny díly přečtené, dejte si je znovu. Třeba vás v tomhle také jednou dohoním.

 

Hodnocení: 80%

Hororové knihy (komiks, zvířata, děti, komedie)


Přidat komentář