Doktor Jekyll a sestra Hyde (1971)

70%
Zajímavá variace na klasický příběh Roberta Louise Stevensona.

Doktor Jekyll a sestra Hyde

Dr Jekyll & Sister Hyde

Velká Británie, 1971, 97 minut

 

Režie: Roy Ward Baker

Scénář: Brian Clemens podle příběhu Roberta Louise Stevensona

Hrají:

Ralph Bates (Dr. Henry Jekyll)

Martine Beswick (Sestra Hyde)

Gerald Sim (Profesor Robertson)

Lewis Fiander (Howard Spencer)

 

Název „Doktor Jekyll a sestra Hyde“ zní trochu bizarně a přiznám se, že jsem si nebyl jistý, co od něj očekávat. Na druhou stranu jsem si říkal, že tohle je původní Hammer z roku 1971, což není vyloženě špatný rok a mohlo by z toho vzejít něco dobrého. Navíc Ralph Bates, i když toho tolik nenatočil, měl prostě skvělý obličej na to, aby se objevoval v hororových filmech.

I pohromadě tu jsou.

Ralph Bates se zapsal do historie jen několika filmy, spíše se prosadil v televizi. Ale měl skvělou tvář na to, aby hrál doktora Jekylla. Zajímavější na filmu „Doktor Jekyll a sestra Hyde“ je pak skutečnost, že se neproměňuje v klasické monstrum, ale ve svou ženskou podobu, která je temnější než on samotný. A v tu chvíli nastupuje na scénu další trumf filmu – Martine Beswick.

Prostě má něco do sebe.

Martine Beswick se objevila i jako Bondgirl, a to rovnou ve třech filmech – „Dr. No“, „Srdečné pozdravy z Ruska“ a „Thunderball“. Bylo to především proto, že je sexy, ale má také ostře řezanou tvář, kterou si zapamatujete a která z ní dělá zajímavou osobnost už jen vzhledem. Ne nutně pro každého krásnou, ale z mého pohledu jednoznačně nepřehlédnutelnou a jedinečnou.

Nesmírně sexy.

Příběh vám pal dojde už asi celkem sám. Doktor Jekyll vytvoří sérum, které jej mění v jeho ženskou podobu, tedy v Martine. Musím říct, že se k sobě oba herci podobou hodí. Dochází k vraždám, Jekyll se snaží skrývat, co objevil, ale t se dělá těžko, když se kolem neustále objevují mrtvoly. Spojitost s Jackem Rozparovačem mi tu přišla trochu zbytečná, ale není vyloženě újmou filmu.

A také démonická.

Britský horor „Doktor Jekyll a sestra Hyde“ vás přenese do trochu jiné doby, do doby, kdy se horor točil trochu jinak. A je to příjemné retro, je dobře natočené a místy je skutečně sexy. Martine Beswick v tomhle ohledu prostě dělá svoje. Skvěle se na ni dívá, ale ani příběh vyloženě nenudí. Musím říct, že studio Hammer má ještě dost pokladů, které jsem doposud neviděl.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (vědci, vrazi)


Přidat komentář