The Driller Killer (1979)

60%
Vrtačkou jeho osobní pád teprve končí.

The Driller Killer

USA, 1979, 96 minut

 

Režie: Abel Ferrara

Scénář: Nicholas St. John

Hrají:

Abel Ferrara (Reno Miller)

Carolyn Marz (Carol Slaughter)

Baybi Day (Pamela)

Harry Schultz (Dalton Briggs)

 

„The Driller Killer“ je film, který se alespoň podle názvu tváří jako pořádně drsný slasher. Přece jenom „zabiják s vrtačkou“ zní docela cool. Představa toho, jak někdo někoho vraždí vrtačkou a vnitřnosti, nejlépe střeva, se namotávají na vrták, jsou pro hororového fanouška, který má rád krvavé horory, docela zajímavé. Bohužel tohle snímek „The Driller Killer“ nedokáže naplnit.

 Na první pohled trochu psychouš.

I kdyby se zdálo, že snímek půjde cestou klasického slasheru, jde si svou cestou vlastní. Jako kdyby to byla taková hodně temně lyrická psychologická hra, která se v pořádně krvavou mění až na konci, kde možná budete i docela koukat, jak se podařilo tvůrcům natočit některé scény zabíjení. Jasně, mohlo to být i detailnější, ale na svou dobu a celkově na malý rozpočet to není vůbec zlé.

 Ty účesy jsou cool.

Abel Ferrara si natočil film pro sebe, a tak se celkem logicky obsadil do hlavní role. Jeho role není nezajímavá, to rozhodně ne. Je to o člověku, který se postupně začíná hroutit. Jeho postavení není záviděníhodné. Je malířem, který zrovna moc nestíhá, má dluhy, které nezvládá splácet, má sousedy, kteří hrají tvrdou muziku. Tohle není stav, ve kterém by se dalo vydržet dlouho.

 Krve je dost.

Malíři nakonec rupne v kouli, ale my spíš než to, abychom sledovali, jak Reno Miller (Abel Ferrara) zabíjí všechny kolem sebe, sledujeme většinu stopáže právě to, jak dochází k jeho osobnímu pádu. Tohle nemusí být pro každého, protože snímek slibuje horor hodně krvavého charakteru, ale ve skutečnosti se jedná o psychologické drama, u něhož se na horor dostává až v poslední čtvrt hodině.

 Konečně něco trochu drsnějšího.

Snímek „The Driller Killer“ může být pro diváka zklamáním, protože mu nemusí přinést to, co divák na první pohled očekává. Na druhou stranu se mi líbí, že je to snímek, který je pojat trochu jinak, i když se některé scény mohou jevit skoro až nadbytečné a moc zdlouhavé. Ale dá se z nich cítit i touha vytvořit tu psychickou degradaci člověka až do momentu, kdy se skutečně sesype. A tohle se podařilo.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář