Dr. Jekyll a pan Hyde (1941)

70%
Spencer Tracy, Ingrid Bergman a Lana Turner v legendárním příběhu.

Dr. Jekyll a pan Hyde

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

USA, 1941, 113 minut

 

Režie: Victor Fleming

Scénář: John Lee Mahin podle Roberta Louise Stevensona

Hrají:

Spencer Tracy (Dr. Henry Jekyll / Mr. Hyde)

Ingrid Bergman (Ivy Peterson)

Lana Turner (Beatrix Emery)

Donald Crisp (Sir Charles Emery)

 

Už jsem myslel, že na dobrou adaptaci příběhu „Dr. Jekyll a pan Hyde“ nenarazím, ale pak jsem si všiml, že existuje jedna, která byla natočena v roce 1941 a hlavní role zde mají Spencer Tracy a Ingrid Bergman. Tohle rozhodně není obsazení, které by bylo na první pohled špatné a je jasné, že z jejich spolupráce nemohlo vzejít nic vyloženě nepovedeného. A také nevzešlo.

 Povedená trojice.

Režie filmu se ujal Victor Fleming, který je podepsaný pod snímky jako „Jih proti Severu“ a „Čaroděj ze země Oz“. Je vidět, že měl hodně široký žánrový záběr, což se nakonec projevilo i ve snímku „Dr. Jekyll a pan Hyde“, protože věděl, jak má natočit psychologické drama, které má až hororové prvky. Uvažovat o snímku jen jako o hororu asi nemá úplně smysl, protože jen hororem není.

 Je tu nádherná.

Docela se mi líbí skutečnost, že Spencer Tracy hraje obě postavy velmi podobně, tedy myslím ve smyslu vizuálním, že u něj nedochází k výraznějším změnám těla. Myslím, že „Dr. Jekyll a pan Hyde“ je o to silnější ve chvíli, kdy je změna mezi Jekyllem a Hydem co nejmenší. Čím je větší, tím víc je pak postava podobná Hulkovi, což už prostě není ono. Alespoň ne z hlediska psychologického.

 Jako Jekyll.

Skoro by se dalo očekávat, že nejsilnější scénou celého filmu bude proměna nebo nějaké zabití, ale ve skutečnosti tomu tak není. Nejsilnější scéna se odehraje hned na začátku, kde postava Ingrid Bergman svádí doktora Jekylla. Jako kdyby právě tohle svádění předznamenalo osud Jekylla, kdy ten se nebude schopen postavit svým pudům a oddá se jim naplno.

 A jako Hyde.

„Dr. Jekyll a pan Hyde“ z roku 1941 je povedenou adaptací, která stojí na výborných hereckých výkonech. Pořád si myslím, že adaptace z roku 1931 je lepší, ale tu celkově považuji za nejlepší. Ukazuje se však, že nejlepší adaptace Stevensonovy knihy byly natočeny před rokem 1950, což je docela smutné, protože i v následujících letech se příběh adaptoval, bohužel špatně.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář