Dr. Terror's House of Horrors (1965)

55%
Film ze studia Amicus, který je bohužel příliš nevyrovnaný.

Dr. Terror's House of Horrors

Velká Británie, 1965, 98 minut

 

Režie: Freddie Francis

Scénář: Milton Subotsky

Hrají:

Christopher Lee (Franklyn Marsh)

Roy Castle (Biff Bailey)

Peter Cushing ('Dr. Terror' / Dr. W. R. Schreck)

Max Adrian (Dr. Blake)

 

Tak tu máme zase jeden starší kousek, který vznikl pod studiem Amicus, dalším legendárním studiem rovnou z Velké Británie. Studio se snažilo těžit z toho, že horor zrovna ve Velké Británii docela letěl a ony se zde objevily osobnosti, které mu dávaly tu správnou váhu. Především se jednalo o herce Petera Cushinga a Christophera Leeho, jedním z kvalitních tvůrců na postu režiséra pak byl i Freddie Francis. Všichni tři se sešli nad filmem „Dr. Terror's House of Horrors“.

 Tajemný přísedící.

Název by mohl být trochu zavádějící, protože ono to chvílemi až tak moc hororové zase není. Ale to nevadí, protože co je důležitější, to je skutečnost, že tenhle film má podobu rámcové povídky, tedy takového příběhu, kdy zde je rámec, na který se následně nabalují povídky, které jsou spojeny právě tím rámcem. Rámcem je v tomhle případě skupina cestujících ve vlaku, ke které se přidá tajemný věštec.

 To byl ještě mladíček.

Věštec má s sebou karty, z kterých bude rád ostatní věštit jejich osud, aby jim tak sdělil, co je čeká. Ten rámec je na první pohled celkem jednoduchý, což by zase až tak moc nevadilo, protože rozhodující jsou jednotlivé povídky. Ale ono i prostředí vlaku je docela dobré a může se v něm stát v podstatě cokoli. Ale tohle tvůrci nějak moc negradují, soustředí se opravdu hodně na povídky a pakl na parádní závěr.

 Smrt už jde.

Povídky mají velmi různorodou kvalitu, což se nakonec promítá takovým způsobem, že v některých chvílích se budete docela nudit, v jiných budete žasnout nad nápady. Taková klasická, neobjevná ale velmi příjemná je povídka s Christopherem Lee, špatná není ani ta s Donaldem Sutherlandem. Bohužel celková kvalitativní nevyváženost dojmy z tohoto díla docela snižuje, což je rozhodně škoda.

 Nebezpečí je všude a v různých podobách.

„Dr. Terror's House of Horrors“ je docela hezkou ukázkou klasického hororu 60. let, hororu, který se snaží ještě o onu temnou atmosféru gotického hororu, ale v různých aspektech trochu padá, a co si budeme povídat, může celkem dost nudit. Povídky nemají potřebný náboj a nakonec ani ona atmosféra se moc nedaří udržet. Tedy ne vždy, což je hlavní problémy. Některé povídky by samostatně fungovaly skvěle.

 

Hodnocení: 55 %

Hororové filmy (duchové, vrazi, mysteriózní)


Přidat komentář