Draculova dcera (1936)

50%
Dracula měl dceru. Vážně. A ta upírství nenese moc dobře.

Draculova dcera

Dracula's Daughter

USA, 1936, 71 minut

 

Režie: Lambert Hillyer

Scénář: Garrett Fort, David O. Selznick, John L. Balderston, Charles Belden, Finley Peter Dunne, Kurt Neumann a R.C. Sherriff podle postav Brama Stokera

Hrají:

Otto Kruger (Jeffrey Garth)

Gloria Holden (Marya Zaleska)

Marguerite Churchill (Janet)

Edward Van Sloan (Von Helsing)

 

Pokud se týká hororu jako takového, je snímek „Draculova dcera“ celkem slabý. Jako kdyby nešel Lambert Hillyer ve stopách původního „Draculy“ s Belou Lugosim, který přece jen měl svoje hororové momenty, ale spíše se vydal cestou filmu „Frankenstein“ a zaměřil se na společenská témata a jejich vyzdvižení. V případě filmu „Draculova dcera“ se pak jedná i o téma sexuality.

Krásné dámy.

Dracula zemřel. Haha. Ale jo, dejme tomu, že je smrtelný, ale jeho sémě očividně nikoli, i když by se rozhodně dalo polemizovat o tom, jestli je vlastně takový upír schopen zplodit nějaké potomky. Přece jen, pokud mu v žilách nekoluje krev, je dost náročné potomka počít, protože bez erekce se prostě zasouvá docela blbě. Ale pomiňme takové banálnosti, tady má Dracula dceru.

Člověk by jim hned podlehl.

Dcera si říká hraběnka Marya Zaleska (Gloria Holden) a je to přesně taková žena, kterou očekáváte v roli Draculovy dcery. Na prví pohled chladná, nepřístupná. Jako kdyby byl takový úděl upírkám souzen. Ale ve vizuálu 30. let to funguje ještě o to lépe, protože v té černobílé vypadá Gloria Holden prostě skvěle. Navíc možná připomene i nějakou tu krásku českého meziválečného filmu.

Jedna už podlehla.

„Draculova dcera“ je takovým tím třicátkovým hororem, kde opravdu moc nejde o hororovou atmosféru, ale primárně o to, že se zde řeší trochu jiná témata. To vede k tomu, ž je snímek spíše konverzační, než aby se zde budovala trochu nějaká atmosféra. Není to v tomto období nic nového, s tím se prostě musí počítat. Akce je zde pomálu, ale nakonec nechybí a nějaké se dočkáme.

Divný týpek.

Americký horor „Draculova dcera“ se primárně zaměřuje na téma prokletí a na to, že jeho nositelka rozhodně není šťastná s tím, jak se její život změnil, co s sebou nosí a jaké jsou její potřeby. Už v tomto filmu se objevují náznaky toho, co je pro ženský upírský hororový film celkem standardní – tedy lesbické prvky. Ale ono se to s upírkami táhne i v literární historii, kde dostali prostor dříve než ve filmu.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (upíři)


Přidat komentář