Drive Angry 3D (2011)

70%
Neskutečná jízda s Nicolasem Cagem, který mě osobně vyrazila dech. Patricka Lussiera nemusím, jeho filmy většinou za moc nestojí, ale tohle se mu povedlo. Klišovité, sem tam nepůvodní, ale jinak nařachané.

 

Drive Angry

Drive Angry

USA, 2011, 104 minut

 

Režie: Patrick Lussier

Scénář: Patrick Lussier a Todd Farmer

Hrají:

Nicolas Cage (Milton)

Amber Heard (Piper)

William Fichtner (Účetní)

Billy Burke (Jonah King)

 

Na tenhle film jsem původně chtěl jít do kina, ale nakonec jsem se k tomu nedostal. Snad i proto, že v multiplexu, který mám nejblíže, se promítal snad jen jeden týden. To skutečně není mnoho. Jsem rád, že jsem se k tomu dostal alespoň teď, protože tenhle film je prostě zábava. Kdyby se psala recenze v angličtině, mohla by začínat nějak takhle: „This is a story bout one not so bad ass motherfucker and one kick-ass bitch...“ A sedělo by to, sedělo by to dokonale. Tenhle film je prostě o jednom zmrdovi a jeho parťačce, která není žádná podržtaška, ale pořádně vražedná mrcha.

 

Nicolas Cage jako pomstychtivý řidič rovnou z pekla.

Už název napovídá, že tohle bude pořádně nasraná jízda. A ona to také svinsky nažhavená jízda je. Už od začátku je nám jasné, že se gore šetřit nebude, nebude se šetřit hláškami a takovými klišé, že to až pěkné není. Polovina vět je už tolikrát slyšená, že skoro zní prázdně, ale co na tom, když tady je každá postava, co je nějak důležitá, pořádně drsný machr. Trochu „Matrix“ – hlavně v postavě Účetního – trochu satanistická klasika, ale hlavně pořádně rozjeté road movie, které se nepyšní oscarovými hereckými výkony, ale prostě jen tím, že je to jedna nezastavitelná akce, která stojí na smysluplném příběhu, který není nijak originální, ale tady to prostě vůbec nevadí.

 

Jeho společnice, která mu skvěle sekunduje.

Nicolas Cage je jedněmi zatracovaný, jinými je zase vynášený do nebe. Mně osobně se líbí, že je takový chameleon a dokáže zahrát všechno. Ne zas tak odlišně, ale všechno. Tady je to namachrovaný macho, který hledá holčičku, jež byla unesena. A sedí mu to, stejně jako jeho ostatní role, ať už jsou sebehorší nebo sebelepší. V „Drive Angry“ se Cage – stejně jako celý film – vůbec nebere vážně, a to je přesně ta nota, kterou podobné filmy potřebují. Je to béčko, které se nesnaží být velkým uměním. Máme tu ustřelené končetiny, prostřelné hlavy, kolíky zabodávající se do očí a také přestřelku, během níž si hlavní hrdina ještě pořádně zadovádí. Prostě všechno, co od béčka očekáváme, navíc s úžasným drivem.

 

Pan účetní, který prochází celým filmem a zanechává za sebou hnusnou spoušť.

Charaktery jsou karikaturami, nejsou skutečnými postavami, i když nějakou minulost asi mají. Nikterak propracované však nejsou. Stačí, že se dovídáme historii Johna Miltona a jeho motivace. Příběh o pomstě, ale hlavně o záchraně, příběh o tom, že když ten hajzl chce, tak prostě dostane, co si zamane. Je tu dobro, je tu zlo, v podání Johna Miltona si navíc nejsme jistí, jestli je vlastně kladným hrdinou. Je asi tak kladnou postavou, jako jí je Dexter.

 

A nakonec parťák, bez jehož pomoci by to nešlo.

Patrick Lussier nám ukazuje, že v něm přece jen něco je, a přes takové hlouposti jako „Dracula 2: Vzkříšení“ a „ Dracula III: Odkaz“, se dostal k režírování snímku, který mu skutečně sedl. Jsem docela zvědavý, jak mu sedne „Halloween III“, jestli se alespoň dokáže srovnat se Zombiem nebo nasadí laťku ještě o něco níž. „Drive Angry“ ale v jeho provedení rozhodně považuji za úspěch, a to i přesto, že by mu o 10 minut méně slušelo víc. Ale zase potěší epizodní roličky Davida Morse nebo Toma Atkinse, kterého si většinou jen těžko zařadíte, ale víte, že ten jeho obličej znáte. A mimochodem, skvělý soundtrack. Film mě prostě bavil.

 

Hodnocení: 70%

Hororové filmy (gore, béčka, komedie)

Recenzovaný titul můžete objednat online na Blu-ray nebo DVD.
Blu-ray
DVD


Přidat komentář