Dům IV (1992)

40%
Dům počtvrté a je dobře, že naposledy.

Dům IV

House IV

USA, 1992, 94 minut

 

Režie: Lewis Abernathy

Scénář: Geof Miller, Deirdre Higgins, Jim Wynorski a R. J. Robertson

Hrají:

Terri Treas (Kelly Cobb)

William Katt (Roger Cobb)

Scott Burkholder (Burke)

Denny Dillon (Verna Klump)

 

I když není snímek Dům 3 považován za oficiální pokračování, tak přesto je tu snímek „Dům IV“, a to i v originále označený jako čtvrtý díl. Ale je vidět, že film „Dům IV“ se přece jen mnohem více podobá svým prvním dvěma předchůdcům, protože se zaměřuje na stejný žánr, tedy horor se silnými komediálními prvky, což se z filmu Dům 3 jednoduše úplně vytratilo.

Ten dům je pořád hnusný.

Zase jsme v jednom děsivém domě, s nímž to nebudou mít jeho obyvatelé až tak snadné. Tentokrát to ale vypadá, že nebezpečí přichází i z vnějšku, a to v podobě boháčů, kteří chtějí konkrétní pozemek pro nějaké svoje velikášské účely. O tomhle se přesvědčí Roger Cobb (William Katt) a jeho rodina, když se rozhodnou dům a pozemek neprodat. Roger totiž umírá při dopravní nehodě.

Všechno bude dobré.

Jenže s tou dopravní nehodou to nebylo až tak náhodné, skoro to vypadá, že by tu mohla být nějaká spojitost s neprodaný pozemkem. Minimálně dojde k tomu, že na rodinu, která se v domě usadila, jsou vyvolávány nátlaky, aby je prodala protože jinak brání velkému plánu. A praktiky těchto boháčů rozhodně nebudou nijak milé, rovnou do toho jdou po hlavě a krev jim nevadí.

Kdo si dá pizzu?

S tímhle domem to ale nebude jednoduché a ani pracháči moc nepochodí, protože tady se dějí divné věci. Ale popravdě, není to až tak ujeté jako třeba „Dům 2“, kde už to bylo opravdu hodně o fantazii, tady zaujme hlavně scéna s pizzou, ty ostatní už tak zajímavé nejsou. A ani provedení téhle scény není vyloženě dokonalé. Trikově si série oproti jedničce a dvojce pohoršila.

Asi krvavá sprcha.

Americký snímek „Dům IV“ je takovým ještě relativně důstojným zakončením série, i když dějově je to jen taková rychlá splácanina, která tak nějak funguje, ale nikdo tomu moc nedal. Bohužel ta rychlost, nedostatek financí nebo prostě něco podobného, se projevily i v případě trikové stránky, která jinak první a druhý film zdobila. Uspěchané, zběsilé a nakonec ani ne vtipné.

 

Hodnocení: 40 %

 

Hororové filmy (vrazi, komedie)


Přidat komentář