Armáda démonů: Matka slz (2007)

75%
Dario Argento v roce 2007 dokončil svou trilogii Matek a tohle je její výsledek.

Armáda démonů: Matka slz

La terza madre

Itálie, USA, 2007, 102 minut

 

Režie: Dario Argento

Scénář: Jace Anderson, Dario Argento, Walter Fasano, Adam Gierasch a Simona Simonetti

Hrají:

Asia Argento (Sarah Mandy)

Cristian Solimeno (Detektiv Enzo Marchi)

Adam James (Michael Pierce)

Moran Atias (Mater Lachrymarum)

 

Konečně jsem se dostal i ke třetímu filmu z Argentovy trilogie o Matkách. Za sebou máme filmy Suspiria a Inferno, kdy především v tom druhém se pořádně rozvíjela mytologie, která se okolo tří Matek vytvořila. V posledním filmu z trilogie, který Argento natočil až v roce 2007 – snad čekal, až jeho dcera Asia zestárne a bude moct hrát hlavní roli – se mytologie dál rozvíjí a mělo by se tedy jednat o ukončení celé série.

 Démoni si nehrají.

Když už jsou dvě Matky po smrti a dva jejich domy jsou odhaleny, zbývá třetí Matka a její dům, který se nachází v Římě. Nedostáváme se tak moc daleko z Argentovy domoviny a sledujeme pracovnice muzea, které otevírají jednu starou urnu, jejíž součástí jsou i malé sošky. Jednou z pracovnic muzea je i Sarah v podání krásné Asii Argento. Když schránku otevřou a druhá pracovnice přečte nápisy na soškách, vysloví tím svůj ortel, který je spojen s velmi krutou smrtí.

 Asia Argento se má čeho bát.

Sarah musí utíkat, i když vlastně neví před čím. „Armáda démonů: Matka slz“ je giallo film, který má primárně detektivní zápletku, protože Sarah pátrá po tom, co se děje, proč lidé – většinou ženy – kolem ní umírají, ale stejně tak pátrá po tom, kým ona sama je, protože o sobě zjišťuje věci, které jsou minimálně překvapivé. To vše je pak podtrženo hávem nápaditých zabití, nemluvě pak o nahotě a intimitě, kterou se snímek také vyznačuje. A ano, otec opět přiměl scénářem vlastní dceru, aby se svlékla. Na Asii se prostě dobře kouká.

 Třetí matka přichází.

Dario Argento ukazuje, že nic nezapomněl z toho, jak vytvářel triky před lety. Pořád je tu skvělé gore, i když je vidět, že se používají jiné materiály a sem tam jsou ty vnitřnosti přece jen trochu divné. Přesto to ale stačí k tomu, aby si snímek držel nádech minulých filmů, ale zároveň byl schopen zaujmout i moderního diváka. To je dáno i tím, že určitá temnota, strach, procházejí celým filmem, který se dá sledovat i bez znalosti snímků předchozích, protože celá mytologie je zde znovu vysvětlena.

 Má krásná kukadla.

Moc jsem nevěřil tomu, že po roce 2000 dokázal Dario Argento svou trilogii Matek zdárně dokončit, protože jeho filmy v novém tisíciletí jednoduše nejsou tak skvělé jako ty minulé. Jenže scénář je v tomhle případě dobrý, skvělé je obsazení hlavní hrdinky, a navíc se daří vytvářet skutečně děsivé obrazy, které se vám svou intimitou dokážou zažrat pod kůži. V závěru jen budete čekat na to, jak se to celé podařilo vygradovat.

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (gore, giallo, satan)


Přidat komentář