Dům milosrdných sester (1983)

60%
Holky to s jedním vtípkem moc nezvládly.

Dům milosrdných sester

The House on Sorority Row

USA, 1983, 91 minut

 

Režie: Mark Rosman

Scénář: Mark Rosman a Bobby Fine

Hrají:

Kate McNeil (Katherine)

Eileen Davidson (Vicki)

Janis Ward (Liz)

Robin Meloy (Jeanie)

 

Mladé ženy, na ty se v hororech fanoušci rádi koukají. Ještě když to jsou vysokoškolačky, má to něco do sebe. Ve slasherech je tohle klasická postava, která je využívána velmi často. A nejinak je tomu ve snímku „Dům milosrdných sester“, kde v podstatě jsou jen vysokoškolačky, které žijí na jedné koleji, která má zrovna takovou celkem přísnou správcovou.

No kruci, holky!

Když vás někdo dlouho štve, budete se mu chtít nějak „revanšovat“. A když jsou to mladé holky, je tu docela velká pravděpodobnost, že si budou chtít z takového člověka vystřelit. Alespoň s takovým východiskem počítali tvůrci filmu „Dům milosrdných sester“, protože přesně k tomu dojde. A vystřelit si ze správcové holky chtějí doslova. Použijí k „žertíku“ skutečnou zbraň.

Hezké!

Dojde k nehodě a správcová je skutečně zastřelena. Holky se s tím chtějí rychle vypořádat, a tak ji prostě zabalí a nechají potopit. Problém vyřešen, navíc už je nikdo nebude buzerovat, Mají před sebou celou koleji. To si říká o pařbu, která tu ještě nebyla. Po správcové se stejně nikdo shánět nebude, vždyť to byla samotářka. Anebo o ní děvčata jen nevěděla všechno? Že by s někým, nebo něčím žila?

Méně hezké...

Začíná party a holky pomalu jedna po druhé mizí. V tu chvíli už je to celkem klasický slasher a holky to mají v podstatě spočítané. Je jen otázkou, jestli se najde nějaká, která přežije, anebo nikoli. A navíc je tu ještě to „tajemství“, kdo po nich vlastně jde, i když příčina toho, proč po nich někdo jde, je asi celkem jasná. Hlavní ale je, že je to slasher a že tu postavy umírají, což se tak nějak čeká.

Přežije aspoň ona?

americký snímek „Dům milosrdných sester“ je příjemným zástupcem osmdesátkového slasheru. Nepřináší mu výrazně nic nového, ale divákovi na druhou stranu dává přesně to, co očekává. Jako kdyby se v 80. letech ještě natáčely slashery, které bavily, jako kdyby tomu doba přála. Dnes by podobný slasher prostě nefungoval. Zajímavé kouzlo amerických osmdesátek.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (slasher, vrazi)


Přidat komentář