Edgar Allan Poe's Lighthouse Keeper (2016)

40%
Mohlo to být dobré. Mohlo to být tajemné. Mohlo, ale není.

Edgar Allan Poe's Lighthouse Keeper

USA, 2016, 88 minut

 

Režie: Benjamin Cooper

Scénář: Benjamin Cooper a Carl Edge podle Edgara Allana Poa

Hrají:

Vernon Wells (Walsh)

Matt O'Neill (J. P.)

Rachel Riley (Nora)

Monty Wall (Kapitán)

 

Snímek „Edgar Allan Poe's Lighthouse Keeper“ je už podle názvu jednou z adaptací díla Edgara Allana Poa, ale vzhledem k tomu, že se jedná o adaptaci novou, loňskou, je asi jasné, že to nebude nic v duchu filmů, které natočil Roger Corman s Vincentem Pricem. A to by mohl být problém. Je možné adaptovat dílo Edgara Allana Poa v současné době a do současného prostředí?

 Strážce majáku má tajemství.

Odpověď na tuhle otázku díky filmu „Edgar Allan Poe's Lighthouse Keeper“ rozhodně nenajdeme, protože tvůrci šli takovou spíše alibistickou cestou a rozhodli se pro minimum postav, uzavřené prostředí a tím i minimalizaci jakýchkoli externích vlivů, které by mohly na děj působit. Je zde tedy jen poloostrov, maják, jeho hlídač, mladý muž a mladá dívka, možná duch. Doba sama o sobě je taková neurčitá.

 Kým vlastně je?

Na poloostrov s majákem se dostane mladý muž, kterého budeme znát jen pod zkratkou J. P. Vzhledem k tomu, že dojde k nehodě, probudí se ovázaný v posteli v domě starého strážce majáku. J. P. pořádně neví, proč zde vlastně je, ale je mu jasné, že potřebuje trochu času na zotavenou a na pochopení toho, co se vlastně děje. A hlavně chce zjistit, co je to s tou ženou, kterou stále vídá.

 Je skutečná, nebo jen přelud?

Příběh má celkem náběh na to, aby byl tajemný, i když se dá trochu čekat, jaký bude průběh, ale to je spíš jen tím, že už tak nějak tušíte, protože to má takovou zvláštní atmosféru. Amatérské herecké výkony by vlastně ani tolik nevadily, i když to snímek nijak nepovznáší, ale nakonec se film jeví takový přeplácaný a vlastně moc roztahaný na to, co se zde stane. Nemluvě o tom, že digitální triky dovedou scény přímo zničit.

 Něco přichází.

„Edgar Allan Poe's Lighthouse Keeper“ hodně padá s tím, jak je technicky zpracován. Je to docela škoda, protože tvůrci měli snahu, aby z tohohle vylezlo něco koukatelného a smysluplného. Dokonce se zde i najde nějaký ten děsivý moment, případně dobrá maska, ale to skutečně jen v omezeném množství. Přál jsem filmu, aby dopadl dobře po stránce kvality, ale nakonec ani ten průměr tomu nedám.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (mysteriózní)


Přidat komentář