Edgar Allen Poe's Ligeia (2020)

20%
Takové specifické zpracování klasického Poea.

Edgar Allen Poe's Ligeia

USA, 2020, 100 minut

 

Režie: Griffith Mehaffey

Scénář: Griffith Mehaffey

Hrají:

Ryan Anthony Williams

Kelsey White

Christina Campos

Frank Dolansky

 

Historické, hodně stylizované, a to nejen výpravou, ale i používanými barevnými spektry v jednotlivých scénách, snaha o klasický, skoro až gotický horor, ale přitom z toho vytryskává hlavně romance. Tak takhle by se dal shrnout snímek „Edgar Allen Poe's Ligeia“, který – jak název naznačuje – vychází z jednoho dnes už poměrně klasického amerického hororového literárního díla.

Hezká maska.

Že nebude snímek „Edgar Allen Poe's Ligeia“ pro každého, mi bylo celkem jasné už od začátku. Na první pohled je vidět, že tohle si tvůrci natočili hlavně proto, že chtěli a mohli. Nějak se ji dostala do ruky kamera, nějaké základní triky na počítači, a tak si řekli, že zkusí, jak by vypadala hororová klasika v moderním provedení, ale natočená tak, aby vypadala jako stará.

Bude svatba?

A tak před námi defilují nějaké ty masky, vše se odehrává v pomalých záběrech, a to včetně souboje na meče, který není moc akční a spíš jen čekáte, aby si mečíři neublížili sami sobě, než soupeři. V každé scéně máte pocit, že byste tam měli hledat hloubku, ale když to zkusíte, zjistíte, že tam nic moc není, ty obrazy jsou tak nějak samoúčelné a mnohdy zbytečně strojeně romantické.

Co to je za... hůlku?

Příběh filmu „Edgar Allen Poe's Ligeia“ se točí mezi mužem a ženou, i když je celkem zřejmé, že je to pořád příběh o smrti a o tom, jak dopadá do našeho života. Můžeme s ní bojovat, můžeme třeba i na chvíli uspět, ale nakonec stejně dojde k tomu, že nás dostane. Není to vlastně hloupé sdělení, ale není ani objevné, je to něco, co si tak nějak domyslíte za života sami.

Hezká křídla.

Americký snímek „Edgar Allen Poe's Ligeia“ by se dal považovat za poctu autorovy povídkové předlohy, ale není to zrovna pocta, která nadchne velké publikum. „Edgar Allen Poe's Ligeia“ je film pro omezené publikum, možná takové, která má nějaké umělecké cítění, ale nevadí mu, že se v něm ta výpověď tak trochu skrývá. Když ji nenajdete, asi vám to ani vadit nebude.

 

Hodnocení:  %

 

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář