Enter the Devil (1972)

60%
Americký horor, který není westernem, ale stejně pro svou béčkovost stojí za zhlédnutí.

Enter the Devil

USA, 1972, 75 minut

 

Režie: Frank Q. Dobbs

Scénář: Frank Q. Dobbs a David S. Cass Sr.

Hrají:

Joshua Bryant (Glenn)

Irene Kelly (Leslie)

David S. Cass Sr. (Jase)

John Martin (Šerif)

 

Snímek je v některých databázích označován žánry horor a western, což v prvním případě platí, ale v tom druhém si rozhodně kovboje nějak moc extra nepředstavujte. Prostě jde o to, že tu jsou chlápci, co mají na hlav klobouky, dění se odehrává v Texasu v současnosti (tedy v současnosti doby, kdy byl film natáčen) a do toho je zde hororový prvek, který tomu teprve dává ten pořádný béčkový punc.

A už je tu obětina.

Jsme v texaské poušti, kde se dějí nehezké věci. Tedy to ještě hned neví, ale vzhledem k tomu, že zde mizí lidé, je celkem jasné, že to bude mít spojitost s něčím, co moc hezké nebude. Hlavně pokud mizení není už jen otázkou několika málo jedinců, ale jejich počet nadále roste. Je potřeba zjistit, co se v pustinách děje a případně se tomu následně pokusit zabránit.

Tahle oběť je aspoň hezká.

Když se do vyšetřování pustí okultní vyšetřovatelka, je celkem jasné, o co tady nakonec půjde. Ano, snímek „Enter the Devil“- však on už ten název napovídá – se zaměřuje na jeden texaský kult, který si nebere moc servítky, a prostě obětuje, koho může, aby se jeho členové zalíbili tomu nejtemnějšímu pánovi, který nad nimi – nebo spíš pod nimi – bdí a nedovolí jejich úpadek.

Už ví, na co narazili.

Americký snímek „Enter the Devil“ není nijak vyloženě gory, i když zde dochází k obětování, není vyloženě akční, i když by to mohl úvod slibovat. Ale díky tomu všemu, díky kameře, díky hereckým výkonům, díky pojetí a dokonce i nějakému tomu poselství, se dá mluvit o tom, že j to snímek, který primárně chce být jediným – dobrým béčkem, které bude diváka bavit. A to se děje.

Postav v kápi je tu hodně.

Pokud chcete béčko, které si na nic moc nehraje, chce být filmem, jež dovede zaujmout, a to i přesto, že jsou některé scény trochu zdlouhavé, myslím, že satanský horor „Enter the Devil je tou správnou volbou. Není to velká filmařina, ale je zde celkem zajímavé prostředí, jsou zde zakuklení muži a je zde i nějaké to poselství, o něž se tvůrci snažili. Na svou dobu to vůbec není zlé.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (béčka, satan)


Přidat komentář