Evidence (2011)

75%
Na první pohled nudný "amatérský" film, ze kterého se nakonec vyklubal nářez, který by u snímku tohoto ražení opravdu málokdo očekával.

 

Evidence

USA, 2011, 79 min

Režie: Howie Askins

Scénář: Ryan McCoy

Hrají:

Ryan McCoy (Ryan)

Brett Rosenberg (Brett)

Abigail Richie (Abi)

Ashley Bracken (Ashley)

 

"Evidence“ se solidní délkou stopáže tváří jako klasický, nudný „found footage“. Dva skoropárečky vyrazí z nějakého nablblého důvodu kamsi do divočiny, kempovat, souložit a pít. A samozřejmě ve tmě, která v noci obklopuje kemp, je něco divného, co chce naši čtyřku k pozdní večeři. Opravdu to zní jako nejprovařenější klišé, které si nezaslouží ani zkouknutí, natož zrecenzování. Naštěstí to tak není a „Evidence“ je v žánru „found footage“ rozhodně jedním z velkých překvapení loňského roku.

Poster je ukázkově nicneříkající.

Úvodní část filmu trpí běžným neduhem americké horrorové produkce, tedy představením ústředního masa na porážku. Srandičky, kozičky, chlast a skončíme v kempu, kde pablb za kamerou trpí klasickou obsesí „co nevidím skrze čočku, jako by nebylo“. Poté se ovšem v noční buši začne ozývat pekelně ohavný jekot a hlavní čtyřka se z podroušeného stavu dostane dříve, než bys řekl švec. Noční řev sice hlavní hrdiny dostal z opilosti, ale už ne z lehké mentální retardace a v kempu zůstali, místo aby se hned ráno sebrali a táhli pryč.

Kozičky Abi naštěstí ukáže hned v úvodu filmu.

Naštěstí pro diváka, samozřejmě. Řev, o kterém mluvím výše, byl opravdu slušně mrazivý, poté přišla jedna v horroru sice provařená, ale stále husí kůži nahánějící scénka („Co to je!“ „To je keř.“ „To není keř“ „Ono se to pohlo! Kde to je! Aaaaa!“) a mě začal příjemně přebíhat mráz po zádech. To je ovšem nic proti tomu, co přijde poté. Běhání po nočním lese, každé křoví se výhružně třese a rozbité auto, to je ještě vcelku běžnou záležitostí, ovšem pak se ukáže ta pravá legrace. Nekoná se ono klasické poloamatérské „found footage“ ve stylu „hodina divných zvuků a v závěrečných pěti minutách dvakrát ukážeme totálně rozmazané cosi, co má být STRAŠLIVÝM monstrem".

Záběr na oplácaný zadek Ashley zabere snad čtvrt stopáže.

Závěr je nefalšovaná jízda, kde přeživší hlavní protagonisté běhají jako o závod, „příšery“ vyskakují z každého kouta, který baterka osvětlí a někdo samozřejmě stále běhá se zapnutou kamerou přilepenou k ruce. Rád bych závěr filmu rozebral víc, ale byla by škoda cokoliv prozrazovat, tento naznačený zvrat v závěru je totiž největším trumfem „Evidence.“ Závěr mě zaskočil a dle mého musí zaskočit každého, protože divák prostě čeká obvyklé neskutečně nudné „found footage".

Nechutná scéna s těhulkou nemůže chybět.

Co se vlastně stalo nám bohužel (nebo naštěstí?) není naservírováno na zlatém podnose, takže po skončení filmu zůstane příjemný prostor ke spekulacím. Třešničkou na dortu jsou závěrečné titulky, snad poprvé v životě jsem je shledal koukatelnými. „Evidence“ je bezpochyby solidním oživením již značně vyčpělého žánru a nebojím se film zařadit mezi top 5 „found footage“ horrorů.

Hororové filmy (slasher, příšery, survival, found footage)


Přidat komentář