Evil Dead (1981)

80%
Klasický horor, který vás vážně dokáže vyděsit. První film ze série, kde se Sam Raimi ještě zdržel komediálních prvků a pokusil se o skutečně děsivý film. Podařilo se.

 

The Evil Dead

USA, 1981, 85 minut

 

Režie: Sam Raimi

Scénář: Sam Raimi

Hrají:

Bruce Campbell (Ashley „Ash“ J. Williams)

Ellen Sandweiss (Cheryl)

Richard DeManincor (Scott)

Betsy Baker (Linda)

Theresa Tilly (Shelly)

 

Je jen málo hororů, které pro žánr znamenaly skutečně hodně. „The Evil Dead“ – český název „Lesní duch“ nebo „Smrtelné zlo“ odmítám použít, protože známější je přece jen název anglický – je jedním z mála hororů, které se mohou naprosto beze strachu pyšnit titulem hororu, který ovlivnil mnohé. I když, abych byl úplně přesný, není to pouze první film, ale vlastně celá série, která pomáhala utvářet žánr. Série se postupem času proměnila v hororově komediální, ale první díl takový ještě není. První díl má být především děsivý, brutální se špetkou toho černého humoru. Ale prvotní je snaha vyděsit. „The Evil Dead“ není tak uvolněným hororem jako jeho druhé pokračování, které je mnohými považováno za lepší, už jen proto, že se zde kompletně vyprofilovala postava Ashe, a to se vším všudy, tedy i s motorovou pilou místo ruky.

Zubař by se vyřádil.

„The Evil Dead“ je převratným hororem proto, že i s málo penězi bylo možné natočit něco, na co se prostě nezapomene. A věřte tomu, že na „The Evil Dead“ skutečně nezapomenete. Vždycky, když si na film vzpomenete, vybaví se vám scény, které prostě utkví hluboko v hlavě – především pak scéna lesního znásilnění, ta je hodně drsná, a když film vidíte poprvé, dostane vás. Navíc má snímek skvělé efekty, i když nejsou dokonalé, stejně na ně budete rádi vzpomínat – zabodnutí tužky do achilovky je jedním z nich.

Tenhle přišel rovnou z ošklivé dopravní nehody.

Ale vůbec, pokud se týká masek, tak film prostě exceluje. Posedlí lidé jsou jedineční a skutečně děsiví a v hlavě vám bude ještě dlouho znít šílený smích Ashovy přítelkyně, když s ním zápasí a když na něj skáče, on bere do ruky lopatu a nechá na sebe dopadnout jen bezhlavé tělo. Tyhle scény jsou prostě skvělé a „The Evil Dead“ tak ukazuje, že Sam Raimi měl skvělou představivost a dokázal svým dílem nasměrovat i další hororové autory. Vždyť kolik hororů, které se odehrávají v dřevěných chatkách v lesích, jste už viděli anebo ještě uvidíte?

Zombie patří do sklepa, to je jasné. Jen si tam nesmíte nechat nic důležitého.

Příběh „The Evil Dead“ není nijak komplikovaný a právě v tom je jeho kouzlo. Nemluvě pak o tom, že je zde pouze pět herců – do podrobností nebudeme zacházet – kteří se zde objeví a které sledujeme v podstatě celou dobu. Nejvíce je pak samozřejmě zaměřeno na Bruce Campbella, který si díky celé sérii vydobyl postavení kultovního herce. Sledujeme tedy pětici mladých lidí, kteří si vyjedou do lesů na chatu, protože to bylo přece jen hodně levné. Nic tak hrozného by se asi nestalo, kdyby si nepřečetli knihu, kterou zde najdou, respektive, kdyby si nepustili pásku, kde je překlad textů z této knihy. Kniha totiž není nic menšího než samotný Necronomicon. Přečtením textu je vyvolán lesní duch, který posedne téměř každého z pětice hrdinů.

Má takový láskyplný pohled.

Skvělý Bruce Campbell, jednoduchý, ale děsivý nápad, schopnost stavět atmosféru a v ty správné momenty ji odlehčit, tohle všechno je to, co film zdobí. A to nemluvím o tom, že z díla doslova čiší láska k žánru a „The Evil Dead“ je naplněn touhou udělat něco děsivého, a to za jakoukoli cenu, respektive v podstatě bez peněz. Rozpočet okolo 400 000 dolarů se vrátil zhruba stonásobně. Nevím, který díl upřednostňujete vy, ale pro mě je jednička lepší než dvojka, hlavně proto, že se snaží především vyděsit. A ty masky prostě stojí za to.

 

Hodnocení: 80%

Hororové filmy

Recenzovaný titul můžete objednat online na Blu-ray.
Blu-ray


Přidat komentář