Expres hrůzy (1972)

70%
"Expres hrůzy" se stal další možností, kde se mohli setkat v jednom filmu dvě legendy - Christopher Lee a Peter Cushing. A že jim to pořád klape.

 

Expres hrůzy

Horror Express

Velká Británie, Španělsko, 1972, 90 minut

 

Režie: Eugenio Martín

Scénář: Arnaud d'Usseau a Julian Zimet

Hrají:

Christopher Lee (Prof. Sir Alexander Saxton)

Peter Cushing (Dr. Wells)

Silvia Tortosa (Hraběnka Irina Petrovski)

Telly Savalas (Kapitán Kazan)

 

„Expres hrůzy“ je jednou velkou klasikou, ve které si zahráli tři skvělí herci. Zejména Christopher Lee a Peter Cushing zde mají dost prostoru. A je to jen dobře, protože jejich spolupráce prostě funguje. Na podobnou klasiku se dívá velmi dobře, protože je prostě tak jiná od toho, co je natáčeno v dnešní době. Prostředí je krásně staromódní, džentlmenské a přesto odlišné od klasického britského stylu. Tak ono je to docela logické, když režisérem byl Španěl.

Tak dobrý film, až mu lezou oči z důlku.

Příběh, který je nám vyprávěn, je krásně jednoduchý, a přesto dokáže vytvořit přesně tu správnou atmosféru. Aby také ne, když se celý film odehrává ve vlaku, z kterého není možné uniknout, ve vlaku, jímž cestuje skutečně podivná skupinka lidí v čele se sirem Saxtonem a doktorem Wellsem, kteří převážejí velmi starou fosilii, určenou pro podrobnější výzkum. Jenže některé fosilie nejsou dost mrtvé na to, abychom se jich nemuseli bát. Právě fosilie je tou, která pomalu způsobuje paniku, jež se šíří díky mrtvým lidem s bílýma očima, z nichž vytéká krev. No, zas tolik té paniky tu není, postavy jsou docela klidné.

Spojení, které dlouho fungovalo naprosto dokonale.

Co je však na filmu krásné, to je jeho realističnost, respektive až naturalističnost. Britské horory studia Hammer jsou docela drsné, ale přesto ještě mají k brutálnosti docela daleko. „Expres hrůzy“ se v některých scénách vyznačuje názorným zachycením skutečnosti, jakou je například prozkoumávané oko, u kterého bych se nedivil, že bylo opravdu pravé (asi ne lidské, ale zvířecí možná ano), nebo krev vytékající z očí. Španělé mají i v dnešní době velmi blízko k naturalismu.

I Kojak se musel zúčastnit.

Jak vlak postupuje svou cestou – a neustále slyšíme zvuky jízdy po kolejích, což je úžasné zvukové pozadí, které dokresluje fatálnost situace, z které není kam utéct –, zjišťujeme, že nedopadne dobře. Záleží jen na tom, kolik lidí ještě musí umřít kvůli vědeckému objevu. Jak moc je prastará síla mocnější než moderní člověk? I s tímhle se musí vypořádat Lee a Cushing, k nimž se až po hodině jízdy přidává i Telly Savalas v postavě kapitána Kazana. Přesně taková role, kterou bychom mu přáli. Je hybnou silou poslední půl hodiny filmu, strhává na sebe pozornost, a to i když trochu přehrává. Přináší do vlaku nový prvek ironie a krutosti, přestože má zastupovat spravedlnost. Záměrný – a přehnaný – kontrast mezi východní divokostí a britskou konzervativností.

Taky by mohl vědět, že kříž nepomáhá skoro nikdy.

„Expres hrůzy“ je překvapivě zábavným – v některých momentech skutečně vtipným filmem a o vtip se starají obě hororové legendy –, který dokáže ve správný moment zamrazit. Na první pohled možná mírně jednoduché, ale pokud se vyžíváte v klasice hammerovského ladění se špetkou té exotiky, film si náležitě užijete. Jsou zde silné postavy, kterým budete držet palce, stejně jako arcisíla, u níž doufáte, že bude poražena. „Expres hrůzy“ je filmem vytvořený s láskou k žánru a s nadhledem, který snímek posouvá o něco výše. Krásná klasika.

 

Hodnocení: 70%

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář