Fascination (1979)

60%
Více než jen lehce erotický horor se zajímavou atmosférou.

Fascination

Francie, 1979, 80 minut

 

Režie: Jean Rollin

Scénář: Jean Rollin

Hrají:

Franca Maï (Elisabeth)

Brigitte Lahaie (Eva)

Jean-Marie Lemaire (Marc)

Fanny Magier (Hélène)

 

Od Jeana Rollina se asi těžko dal čekat klasický horor. Vlastně by se dalo dost polemizovat o tom, jestli se vlastně jedná o horor, anebo je to jen erotické podobenství a hororovým prvkem, který se zde projevuje především v tom, že zde vystupují upíři, anebo alespoň lidé, kteří sají krev. Asi není tak nebezpečné prozradit, že se ve většině případů jedná o ženy. Velmi málo zahalené ženy.

 tohle by se mělo nosit častěji.

Jean Rollin natočil snímek, který už je ze své podstaty erotickým filmem, protože je zde od začátku snaha někoho svést, navíc to všechno se silným lesbickým nádechem, kdy hlavní hrdinky k sobě mají očividně hodně blízko. Ale nejde jim jen o společné hrátky, ono jim v první řadě jde i o muže, který se dostane do jejich sídla, která spolu samy obývají. Anebo alespoň zdánlivě samy.

 Jako smrtka je pěkná.

Elisabeth a Eva jsou na první pohled pokorné ženy, čehož využije Marc, muž na útěku, zlodějíček a nebezpečný člověk, který se vloupá do jejich domu za účelem, aby měl nějaké rukojmí v případě, že by se jeho situace ještě zhoršila. Dívky by s ním ale raději do postele než nějaké to schovávání se. Ale on se brání. Dívky se ale rozhodně nenechají od svého snažení zviklat.

 Nebezpečné dámy.

Nabízí se otázka, kde se v tom vlastně nakonec vezme horor? Že by je chlapec mučil? Ne, to ani ne. On se ten horor bere z trochu překvapivé skutečnosti, že ženštiny nejsou jen obyčejné lesby, ale jsou to lesbické upírky. Není to moc překvapivá informace, ten vampirismus je z toho cítit vlastně už od začátku. Stejně jako ta nahota, která hraje prim, je to dáno i neskutečně průsvitnými oblečky, které dámy mají.

 I na jatka dojde.

Snímek „Fascination“ je snímek v erotice trochu prvoplánový – v tom smyslu, že prostě jde o to ukázat nahá ženská těla – ale tuhle prvoplánovost podává celkem rafinovaně a hlavně opravdu velmi sexy. Ty ženy jsou tu krásné, přirozené a film, i když je ve své podstatě úchylný, je v tom podání erotiky velmi vkusný a vizuálně prostě krásný. A o nic moc jiného nejde.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (upíři)


Přidat komentář