February (2015)

60%
Celkem příjemné hororové překvapení.

February

Kanada, USA, 2015, 93 minut

 

Režie: Oz Perkins

Scénář: Oz Perkins

Hrají:

Emma Roberts (Joan)

Kiernan Shipka (Kat)

Lucy Boynton (Rose)

James Remar (Bill)

 

Když chcete natočit dobrý horor, nepotřebujete toho nutně moc. Někdy prostě stačí, abyste měli několik zajímavých postav, k tomu docela dobré prostředí, no a samozřejmě scénář, který v tom prostředí a se zvolenými postavami vytvoří něco, co bude dobré, co bude děsivé, co na vás dokáže zapůsobit tou správnou atmosférou. A snímku „February“ se tohle podařilo spojit celkem účinně.

 Co jsem to udělala?

Za mě není film „February“ naprosto skvělý, ale jedná se o horor dobrý. To hlavní negativum vidím v tom, že se jedná o snímek do jisté míry nepřístupný, snímek, který nesedne každému, a navíc snímek takový, který svým rozuzlením může vyznívat nakonec i nezajímavě, i když se snaží diváka překvapit a rozhodit ho. U někoho se to povede, u někoho to finále fungovat nebude.

 Co asi provedly?

Možná to bude dáno tím, že do té chvíle diváka snímek nebavil. A stát se to může celkem snadno. Jako kdyby se zde nějakou dobu vůbec nic zajímavého nedělo. Dvě holky zůstaly v internátní škole samy, protože se jejich rodiče vůbec neozvali, a tak se snaží nějakým způsobem zabavit. Jen kdyby bylo všechno v pořádku a dívkám se nestávaly trochu divné věci.

 Lehce depresivní výrazy.

Snímek „February“ sází na dobrou atmosféru a na skutečnost, že se s každou další minutou může stát v podstatě cokoli. Jsou ty holky normální? Je škola v pořádku? A co její zaměstnanci? Je to slasher? Je to duchařský film? Anebo psychologický horor? Nejistota je silnou stránkou filmu a dodává mu dobrou atmosféru, která vás bude provázet až do samotného konce.

Teď už je čas se bát. 

Finále se může jevit zběsilé, překotné, je výraznou změnou tempa, i když i zde dochází ke zpomalení. Rozhodně je ale možné říct, že vás rozuzlení filmu „February“ překvapí. Budete cítit, že to je film od hororového nadšence, ale nutně nemusíte být s celkovým vyzněním filmu spokojeni. Někteří diváci budou odcházet rozmrzelí a já je budu chápat. Tohle není skvělý mindfuck ve stylu „Šestého smyslu“ nebo „Ti druzí“.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (duchové, vrazi, mysteriózní)


Přidat komentář