Flesh for Frankenstein (1973)

70%
Frankenstein v podání Udo Kiera.

Flesh for Frankenstein

USA, Itálie, Francie, 1973, 95 minut

 

Režie: Paul Morrissey a Antonio Margheriti

Scénář: Paul Morrissey

Hrají:

Joe Dallesandro (Nicholas)

Monique van Vooren (Baroness Katrin Frankenstein)

Udo Kier (Baron Frankenstein)

Arno Juerging (Otto)

 

Nějak jsem si říkal, co asi může přinést nového další z adaptací příběhu s Frankensteinem a jeho monstrem. Monster movies s Udem Kierem nemám moc nakoukané, a tak jsem byl zvědavý alespoň na něj a na to, jak vlastně v těchto filmech hraje. Ze snímku „Flesh for Frankenstein“ jsem však byl celkem mile překvapený, protože byl skutečně schopen přijít s novým pojetím.

Jizvu má holka pořádnou.

Není to v ději, ten je celkem obyčejný, ale je vidět že je zde odklon od směřování toho, že si člověk hraje na boha a jeho výtvor je tím, kdo trpí nejvíce, protože si uvědomuje svou jinakost, nemožnost se zařadit do společnosti. I když i tohle v závěru vyleze na povrch, tak ve skutečnosti je důležitější postava Frankensteina a jeho úchylně božský komplex, který zde dostává novou rovinu.

Šílenec a... ještě jeden šílenec.

Baron Frankenstein (Udo Kier) chce oživit mrtvý organismus. Na tomhle se nic nezměnilo. Ten zásadní rozdíl je v tom, že celý příběh je podán mnohem více explicitně a hlavně baron není prezentován jako vědec, ale jako skutečný šílenec, který má zvrácené choutky a s mrtvým masem nechce provádět jen pokusy v oživování. To, co je v klasickém „Frankensteinovi“ potlačeno, to je zde prezentováno bez obalu.

Neztratil někdo hlavu?

Právě tahle explicitnost, to posunutí postavy Frankensteina, ale i jeho sluhy do ještě většího hájemství šílenství, nechutnosti a úchylnosti, příběhu dalo trochu něco nového, ukázalo, po čem vlastně člověk touží, že to je snaha ovládat ostatní, mít nad nimi moc a uspokojit svoje touhy, ať už jsou jakkoli zvrácené. Frankenstein v takové rovině funguje dobře a jeho archetyp se ještě posouvá.

Očividně se mu líbí.

„Flesh for Frankenstein“ je v podstatě trashovým filmem a je mi jasné, že každému nesedne, ale ono pojetí šíleného vědce, který je úchylný, podobně jako je úchylný jeho pomocník, za mě tenhle příběh oživuje a dává mu ještě trochu jinou rovinu, než je ve „Frankensteinovi“ normálně. Tohle není od takového filmu málo, navíc je hodně explicitní, a to jak v násilí, tak i v nahotě.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (příšery, vědci)


Přidat komentář