Found (2012)

50%
Jak to dopadne, když v bratrově šatníku najdete hlavu

Found

USA, 2012, 103 minut

 

Režie: Scott Schirmer

Scénář: Scott Schirmer, Todd Rigney

Hrají: Gavin Brown, Ethan Philbeck, Phyllis Munro

 

Snímek o tom, jak je možné dospět v prostředí, které je nepříjemné, které vám toho nenabízí moc pozitivního. Není to jen o tom, že jste obětí šikany, ale je to i o to, že zjistíte, že váš bratr podle všeho není takový, jakým se na první pohled zdál. A přesně o tom je snímek „Found“, taková hororovější verze dospívání, jako kdyby samo dospívání už tak nebylo dostatečným hororem.

Už něco našli?

Marty (Gavin Brown) je takové normální dítě na začátku puberty. Má rád hororové snímky a komiksové sešity. Prostě celkem obyčejný kluk, alespoň na americké poměry. A kluci, když se doma trochu nudí, tak je může i napadnout, aby šmejdili. A Marty šmejdí, což vede k tomu, že v bratrově šatníku najde uříznutou hlavu. Ne, tohle rozhodně není nález, který by vás nechal klidnými.

Hezká malba...

Steve (Ethan Philbeck) se tvářil – doteď – jako naprosto normální starší bratr, jenže Marty o něm zjišťuje temnou pravdu. Steve jen tak někde nenašel lidskou hlavu, Steve je totiž sériový vrah, který v oblasti už nějakou dobu řádí. Docela frajer, že se mu podařilo klamat policii a zahlazovat za sebou stopy, i když teda celkem pech, když mu na to přijde jeho mladší sourozenec.

Skrývá se?

Tohle je prostě zjištění, které musí jednomu změnit život, a tak se také stane. Marty se dostává hlouběji k bratrovým tajemstvím, tempo je pomalé a my si uvědomuje, že tohle je opravdu především film o dospívání, film o tom, že se z chlapce stává muž, a to v hodně podivném prostředí, v hodně zvláštní situaci, kterou se vytváří celkem specifická psychologie postav.

Hezká maska...

Americký snímek „Found“ je ukázkou toho, že i v hororu je možné natočit snímek, který je o dospívání, dát tomu trochu jiný drive, ale přitom zůstat v onom specifickém žánru, který se vyznačuje celkem zajímavými postavami a pomalým tempem. Osobně je tohle něco, co mi až tak nesedí, a tak se z mého pohledu tenhle film musí spokojit pouze s průměrným hodnocením.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (vrazi, děti)


Přidat komentář