The Dead 2: India (2013)

60%
Po Africe se zombie dostali i do Indie.

The Dead 2: India

Velká Británie, 2013, 98 minut

 

Režie: Howard J. Ford a Jonathan Ford

Scénář: Howard J. Ford a Jonathan Ford

Hrají:

Joseph Millson (Nicholas Burton)

Meenu Mishra (Ishani Sharma)

Anand Krishna Goyal (Javed)

 

Většinou se setkáváme s tím, že se zombie promenádují někde v Americe, případně v Itálii, či na nějakých tropických ostrovech, a tak bylo docela příjemné překvapení, když se v roce 2010 objevil snímek „The Dead“, který se odehrával v Africe. Prostředí bylo nové, neokoukané, alespoň v rámci zombie žánru, a příběh vůbec nebyl špatný. S pokračováním se tvůrci rozhodli pokračovat v Indii.

 A teď vás nakazím.

Ani Indie není zrovna prostředí, kde bychom se se zombie setkávali příliš často, tedy alespoň ne v západní produkci. Přece jen Bollywood je filmovou oblastí, kterou nemám ani trochu zmapovanou a pokud se nepletu, pořádně jsem ani žádný film z indické provenience neviděl. Samozřejmě pokud nebyl v produkci jiných zemí než jen Indie. Přesto jsem byl zvědavý, jak se podařilo prostředí využít pro zombie horor.

 Uhání, aby ji zachránil.

Zápletka se s tím nějak moc nepárá. Do rodné Indie se vrací dělník, který pracoval v Somálsku. Samozřejmě, že se vrací nakažený, takže nakonec dojde k tomu, že začne šířit nákazu všude kolem sebe a Indie se ocitá v ohrožení. Nesledujeme ale celý národ, jak se s tím má vypořádávat, hlavně je zaměřeno na jednu dvojici. On dělá někde na venkově opravy, ona je ve městě, těhotná.

 Naštěstí zombie ještě létat neumí.

Když propukne epidemie, jsou od sebe daleko, ale on se rozhodně udělat všechno pro to, aby ji našel a zachránil. A když říkám všechno tak opravdu myslím všechno. Klidně poletí i na padáku, zabije, koho bude potřeba, anebo pro koho bude smrt vykoupením. Je zde jedna skutečně temná, silná scéna, která se vám vryje do paměti, ale stejně tak pochopíte, že on prostě neměl na výběr.

 Ta vypadá nakaženě.

„The Dead 2: India“ není výborný zombie horor, na to je zde příliš volného prostoru, kde se nic moc neděje. Ale přece jen jdou tvůrci v duchu předchozího filmu a snaží se hlavně o příběh, nikoli tolik o samotné zombie. Gore zde je, ale není nijak přehnané. „The Dead 2: India“ si drží lidskou rovinu a zajímá se o člověka, což nakonec vede k tomu, že se z děje ztrácí horor. Dobrým filmem ale zůstává.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (zombie)


Přidat komentář