Frankensteinova armáda (2013)

50%
Karel Roden v roli titulního šíleného vědce a zároveň jedna z nejsvětlejších stránek tohoto filmu, od kterého se hodně čekalo.

Frankensteinova armáda

Frankensteins Army

Nizozemsko, USA, Česká republika, 2013, 84 minut

 

Režie: Richard Raaphorst

Scénář: Chris W. Mitchell, Richard Raaphorst a Miguel Tejada-Flores podle postav románu od Mary Shelley

Hrají:

Karel Roden (Viktor)

Joshua Sasse (Sergei)

Robert Gwilym (Novikov)

Alexander Mercury (Dimitri)

 

Co sakra všichni blbnou s tou ruční kamerou? Co s ní sakra blbnou ve druhé světové válce?! To už jsou opravdu všichni tvůrci padlí na hlavu? Bude se šetřit na všem? Anebo se někdo snažil udělat dojem, že tohle bude mít pro diváka větší efekt? No to si ze mě opravdu utahujete? Jak může mít efekt film, kde Rusáci a Poláci mluví anglicky? Snad aby zmátli druhou stranu, protože tohle byl běžný dorozumívací jazyk mezi východními armádami. Tohle filmové pokrytectví mě točí. Na druhou stranu si říkám, že se díky němu aspoň Karel Roden bude mít dobře.

Chcete od něj pomocnou ruku?

Než se však Karel Roden objeví na scéně – jako hlavní hvězda filmu! – budete muset chvíli počkat. Dokonce jsem si říkal, jestli náhodou nesleduji jiný film, protože toho Rodena ani Frankensteina zde opravdu moc nebylo. Ale tak nějací ti zástupci armády zde byli, tak alespoň druhá polovina názvu byla naplněna, což mi zatím stačilo. Na Frankensteina jsem si musel prostě jenom chvíli počkat.

Krásné monstrum.

Sledujeme – přes tu pitomou ruční kameru s na tu dobu neskutečnou kvalitou obrazu – skupinu ruských vojáků – a jednoho Poláka –, která si to šine krajinou, kde k bojům došlo naposled nejspíš za Napolenona. Že se chlapci učili bojovat ještě na plácku jako kluci, to je celkem jedno, protože stejně nemají šanci, i když by to byla nejskvělejší ekipa rudé armády. Česká je totiž setkání, na které nezapomenou do konce života. Ne, že by ty jejich životy trvaly nějak dlouho.

Z fotek ten film vypadá výborně.

Jak název napovídá, film má něco s Frankensteinem, což znamená, že se zde budou producírovat různá monstra. Dostáváme se k silné stránce filmu, k jediné silné stránce filmu – kromě Rodena a jeho patky – kterou jsou... no, právě ta monstra. Tady si tvůrci vyhráli, to už bylo jasné z prvních fotek. Je zde nápaditost, trochu nacistická, trochu ve stylu „Silent Hill“ a podobných moderních hororů. Maso se spojuje s mechanikou a vypadá to naprosto skvěle. Taková trochu brutálnější verze některé Hellboyovy povídky s nacisty.

Podíval se mu přímo do hlavy.

Člověk se pak diví, proč tu musí být ta blbá ruční kamera, která místy prostě nezabírá to zajímavé. Když už si někdo dal tu práci a dělal se s těmi monstry, proč kamera zabírá nějakou úzkou chodbu a o monstrum se nezajímá? To je teda pořádný nesmysl a člověk se diví, že tvůrci neměli dost soudnosti a nepochopili, co je vlastně jejich silnou zbraní. Zápletka a atmosféra to rozhodně nejsou. Je sice hezké vidět Rodena i na druhé straně, tedy nikoli na ruské, kde se mu v západních filmech zalíbilo, přesto by si zasloužil lepší příběhy. Jako přehlídka masek tohle funguje, ale v muzeu by z toho měl člověk větší požitek.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (slasher, gore, příšery, mučení, hnus, vědci, vrazi)


Přidat komentář