Orphan (2009)

60%
Další role pro Karla Rodena, i když velmi miniaturní, ale hlavně koncert dívenky v hlavní roli.

Sirotek

Orphan

USA, Kanada, Německo, Francie, 2009, 123 minut

 

Režie: Jaume Collet-Serra

Scénář: David Johnson a Alex Mace

Hrají:

Vera Farmiga (Kate)

Peter Sarsgaard (John)

Isabelle Fuhrman (Esther)

Karel Roden (Dr. Varava)

 

Sirotek je dnes už poměrně klasickým hororem, stejně jako je poměrně klasický příběh, který je snímkem zobrazován. Sirotek není nic jiného než variace na legendární filmy jako Bad Seed nebo „Přichází Satan!“. V tomhle směru není snímek nijak moc objevný, pouze se snaží poukázat na to, že děti v hlavní roli monstra jsou pořád děsivé jako málo co. A Isabelle Fuhrman je děsivá pořádně.

Takhle vypadá celkem normálně.

Takže, o čem tenhle snímek je? Úvodní scéna nás trochu navnadí na něco, co nás úplně nečeká – vypadá to totiž jako psychedelický snímek. To ale nevadí, protože i to, co následuje, je celkem silné. Rodina (otec, matka a dvě děti, přičemž dcera má sluchovou vadu) se rozhodne pro adopci. Tak rozhodnou se rodiče (děti do toho nemají moc co kecat), kdy důvod bude patrně v tom, že Kate měla mít třetí dítě, ale narodilo se mrtvé. V sirotčinci si vyberou jednu krásnou dívku, která je na první pohled přece jen jiná.

No, je na ní něco děsivého.

Snímek je klišovitý, s tím se prostě nedá nic dělat. I když to závěr to trochu vylepšuje, na těchto filmech se toho moc vymyslet nedá. Je tu holka, co na první pohled připomíná ďáblova spratka, šťastná rodina, co potřebuje rozvrátit, otec, který je natolik retardovaný, že je pro něj logičtější věřit holce, kterou zná pár měsíců, než ženě, kterou zná několik let. Pravda, manželka má za sebou hromadu průserů, ale proč s ní teda zůstává, když jí nevěří? Rodina se tak pěkně rozvrací a ďáblův spratek se může jen usmívat.

Tohle pro tu malou nevypadá dobře.

Sirotek je jednoduše film, který je dobře natočený, má tu správnou atmosféru, ale v daném žánru jsou zde filmy, které jsou velmi obdobné a lepší. Tohle je případ výše zmiňovaných kousků Bad Seed nebo „Přichází Satan!“. Sirotek si chce hrát s divákem, chce ho přesvědčit, že to je hrozně děsivé, ale některé lekací scény jsou prostě moc levné a nemají zde ani pořádně místo. Nedá se nic dělat, jsou zde prostě prvky moderního hororu, které jsou trochu nesmyslné.

Karla Rodena tu uvidíme jen s telefonem.

Co se nemůže přechválit, to je výkon Isabelle Fuhrman, který byl skutečně excelentní. Té holce bylo dvanáct let! Finále celého filmu je pak především v její režii, i když největší zvrat přináší Karel Roden. Je ve filmu sice minutku, dvě, ale on je tím, kdo do celého snímku přinese rozhřešení. Mimochodem, Vera Farmiga si hodně zadělává na škatulku hororové mámy.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (mučení, vrazi, děti)


Přidat komentář