From Hell It Came (1957)

60%
Krásné americké béčko.

From Hell It Came

USA, 1957, 71 minut

 

Režie: Dan Milner

Scénář: Richard Bernstein

Hrají: Tod Andrews, Tina Carver, Linda Watkins

 

Nemůžu si pomoct, ale v záplavě těch nových, moderních, různě technologicky vylepšených filmů, ať už proto, že jsou natáčeny na super kameru, nebo naopak jen na kameru telefonu, případně v sobě mají přehršel digitálních triků, mnohdy ne ani tak dobrých, mě vždycky pohladí nějaký ten starší snímek, který se z tohohle mustru vymyká, protože tvůrci prostě ještě takové možnosti neměli.

Strom a žena.

A snímek „From Hell It Came“ je přesně takový počinem, však se na první pohled jedná o produkt 50. let. Moc se nedá pochybovat ani o tom, kde vlastně film vznikl, protože tohle prostě je americké béčko, skoro se chce říct se vším všudy – jednoduchým scénářem, špatnými hereckými výkony a monstrem, které je prostě správně béčkové, což může pro někoho znamenat i směšné.

Strom a žena.

Nacházíme se kdesi v jižních mořích, kde byl princ kmene obviněn z toho, že spáchal něco, co rozhodně spáchat nemohl. Ale když jsou hajzlové silnější, když mají lepší pozici než vy, je jasné, že to odnesete. Máte prostě smůlu. A tak princ kmene nejen, že byl obviněn, ale byl tribunálem odsouzen a nakonec i popraven. To se mu nelíbilo, a tak se vrací jako podivné stromové monstrum.

Strom bez ženy.

Toho monstra zde vidíme docela dost, hodně tedy ve statické pozici, kdy vypadá, že se ani nemůže pohnout, ale hodně často v akci, která je vzhledem ke kostýmu a tak nějak i podstatě monstra jednoduše pomalá. Prostě takový starší brácha Bažináče, který si to pomalu štráduje džunglí, aby sem tam někoho zabil, nejlépe tím, že ho hodí rovnou do močálu, z něhož se nikdo nedostane.

Strom a žena.

Americký film „From Hell It Came“ je prostě proma padesátkové béčko. Je to místy blbé, je to hodně naivní, je to hodně jednoduché, někomu to přijde i směšné a rozhodně ne v žádném dobrém smyslu slova, ale přitom to má pořád svoje kouzlo, které je v oné jednoduchosti a naivitě. Přitom je vidět, že se tvůrci pořád snaží o to, aby se jednalo o horor. Dnes už tomu tak není, ale to žánrové zařazení je pořád jasné.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář