Gamera: Strážce vesmíru (1999)

80%
Gamera ve skutečně hororovém hávu.

Gamera: Strážce vesmíru

Gamera 3: Iris kakusei

Japonsko, 1999, 108 minut

 

Režie: Shûsuke Kaneko

Scénář: Kazunori Itô a Shûsuke Kaneko

Hrají:

Shinobu Nakayama (Mayumi Nagamine)

Ai Maeda (Ayana Hirasaka)

Yukijirô Hotaru (Tsutomu Osako)

Ayako Fujitani (Asagi Kusanagi)

 

Jsme u posledního dílu gamerovské moderní trilogie, která se začala psát v roce 1995 a skončila v roce 1999 právě filmem „Gamera: Strážce vesmíru“. I když by se zdálo, že už třetí díl nemůže sérii zachránit, respektive posunout do nadoblačných výšin, ukázalo, se, že zde možnosti ještě jsou a snímek „Gamera: Strážce vesmíru“ tak rozhodně mezi ostatními gamerovskými filmy vyniká.

 Gamera v plné síle.

V čem je kouzlo tohoto filmu? Tak ono je to docela jednoduché. Akorát se do děje přidaly hororové prvky a film je skutečně natáčen jako hororový. Už nejde o to, že se jedná o militantní sci-fi v plné míře, i když ani toho se nezbavíme, ale jsou zde na férovku hororové momenty, které sérii přidávají něco naprosto nového a které dovedou docela dobře diváka poděsit.

 Gamera zblízka.

Jasně, série má pořád nádech spíše dobrodružného filmu, zase moc do temných hororových hloubek se nejde, ale to vůbec nevadí. Ono by to ani nemělo smysl, protože tím by se naprosto narušila skutečnost, že je zde jedno obrovské monstrum, které má svést souboj s jiným monstrem. Anebo s jinými monstry. Tentokrát se lidé a Gamera budou muset vypořádat s ptačími potvorami.

 Gamera v ohni.

Ptačí potvory jsou skutečně hodně nebezpečné, protože mají rády lidské maso. Od toho se pak odvíjí hororovost celého filmu, kdy jsou zde scény, které jsou skutečně čistě hororové. Ano, jsem z toho unešený, protože se mi to díky tomu velmi líbilo. Příběh je ale jinak celkem tradiční – objeví se ptáci i Gamera. Gamera chce chránit, ale to lidé nevědí, a tak bojují proti ní. No a pak samozřejmě prozřou.

 A taky fotka nepřítele.

„Gamera: Strážce vesmíru“ je pro mě jedním z nejlepších filmů, které byly v sérii s Gamerou natočeny. Je to film, který vás překvapí tím, jak v celé sérii vyniká právě svoutemnotou. Je to snímek, který vás nenechá na pochybách o tom, že kaiju filmy je možné vést i jinak, než jako klasické souboje anebo jako rodinné filmy. Jenže je to pravděpodobně také důvod, proč nebudou takové filmy až tak komerčně úspěšné.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové filmy (příšery)


Přidat komentář