Gamera tai daiakuju Giron (1969)

40%
V rodinném duchu se pokračuje.

Gamera tai daiakuju Giron

Japonsko, 1969, 82 minut

 

Režie: Noriaki Yuasa

Scénář: Niisan Takahashi

Hrají:

Nobuhiro Kajima (Akio)

Miyuki Akiyama (Tomoko)

Christopher Murphy (Tom)

Yuko Hamada (Kuniko)

 

Pokračujeme v sérii, která se stále snažila o to, aby bavila jako filmy, které produkovalo studio Toho. Studio Daiei bohužel nenašlo dokonalý recept na to, aby se mu podařilo vytvořit naprosto nezapomenutelnou a jedinečnou sérii. Asi hlavně proto, že filmy s Gamerou jsou jednoduše zaměnitelné s filmy s Gojirou. A to jak dějově, tak i vývojem samotné série. Cílení na dětské diváky se podle všeho stalo trendem.

 Jako nůž máslem?

V tomhle cílení tak série pokračuje i snímkem „Gamera tai daiakuju Giron“, který nám chce ukázat, že to děti jsou záchranou planety a jedině na ně se můžeme spolehnout. A taky že děti jsou to, co má v sobě nejdůležitější informace. Jak jinak si vysvětlit to, že právě děti byly uneseny proto, aby z nich mimozemšťané dostali důležité informace? Protože právě o tohle ve snímku „Gamera tai daiakuju Giron“ vlastně jde.

 Giron je designově zajímavý.

Děti jsou uneseny proto, že jsou v kontaktu s Gamerou. A právě Gameru chtějí mimozemšťané využít pro svoje cíle. Samozřejmě, že ty cíle nebudou nějak zásadně mírotvorné. Hlavně, když se na scéně objevuje ještě další monstrum, kterým je Giron. Toho poznáváme už na začátku, ale co je smutné, to je skutečnost, že celkový vývoj filmu potenciál monster v podstatě zabíjí, protože na jejich souboj dojde až na konci, ale rozhodně to není souboj pořádný.

 Vždy je potřeba se procvičit.

Je to celkem logické, ale do té doby je to ke všemu jen vata, která je bohužel pro tenhle typ filmů celkem standardní. Jenže větší průšvih je v tom, že snímek „Gamera tai daiakuju Giron“ nepřinese naprosto nic nového a jede v tak nudných kolejích, až se mi tomu ani nechtělo věřit. Tohle je opravdu velká nuda. Jen ten Giron to trochu vytrhne, protože je to opravdu prapodivné monstrum.

 Ještě že to není na dospělých.

„Gamera tai daiakuju Giron“ bohužel dokazuje, že filmy série s Gamerou prostě nejsou tak dobré a že nedokázaly až na trochu nově designovaná monstra přinést vlastně vůbec nic inovativního. Ti dětští hrdinové spíš jenom dokazují, že už tvůrci nevěděli pořádně kam se vydat, a tak už jen čekáte na to, kdy se tam objeví něco jako Pokémoni. Jsem zvědavý, jestli tuhle sérii ještě něco zachránilo, protože zatím nejsme ani v polovině.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (příšery, béčka, děti, komedie)


Přidat komentář