Germ (2013)

15%
Některé bakterie umí opravdu uškodit. Ty, které vás promění v zombie, jsou přesně takové.

Germ

USA, 2013, 85 minut

 

Režie: J. T. Boone a John Craddock

Scénář: J. T. Boone

Hrají:

Marguerite Sundberg (Brooke)

Michael Flores (Max)

Mark Chiappone (Stu)

Beth Pratt (Karen)

 

„Fangoria“ se rozhodla, že bude podporovat nezávislé horory, nebo prostě kousky, které se jí nějakým způsobem zalíbí a pokusí se je prosadit do distribuce. Přece jen, tenhle magazín má mezi hororovými fandy jméno, a tak si můžeme všimnout i filmů, které bychom jinak přehlídli. Myslím, že tohle je i případ snímku „Germ“. „Fangoria“ ho uvádí jako „Germ Z“. Tohle totiž rozhodně není snímek, který by byl v nějakém ohledu výjimečný. Naopak, nevyniká vůbec.

Utíkej! Proboha, utíkej!

Nabízí se otázka, jaký má tenhle projekt smysl. Jde o to, aby bylo divákům nabídnuto něco, co stojí za to, ale není tak vidět, anebo jde o to podpořit tvůrce, kteří jsou nějakým způsobem zajímaví? No, přiznám se, že v případě snímku „Germ“ si nejsem jistý, že by byť jen jedna z možností byla správná, a nejspíš jde o trochu jiné cíle, možná i malinko komerčního charakteru. Třeba se tihle tvůrci zmůžou na to, aby „Fangorii“ finančně podpořili. Ona pak podpoří je. Jinak si to moc nedovedu vysvětlit.

Co jste říkal? Že to byla obyčejná operace kolene?

„Germ“ staví na neskutečně obyčejné zápletce, do které ještě šoupne armádu. Ani ne proto, aby se evokovaly filmy z 50. let a vzdal se jim moderní hold, ale prostě proto, aby tam bylo možné šoupnout alespoň něco, protože jinak by ve snímku nebylo opravdu zhola nic. Jde totiž o nějakou nemoc, která začne ovlivňovat lidi a jejich chování. Však je také „germ“ v překladu „bakterie“.

Asi chutný oběd.

Jak jsem ale řekl, snímek nemá moc co zásadního nabídnout. Režiséři mají problém v tom, že nedokážou vytvořit tu pořádnou atmosféru zmaru, kdy by mělo být jasné, že před nemocí není možné utéct, že se jí může nakazit každý. Pravda, já už jsem proti podobným zvěrstvům imunní, ale třeba snímek „Nákaza“ tohle zobrazit dokázal. Ne každý je však Soderbergh. Navíc se snímek nedokáže rozhodnout, jestli chce být vážně míněnou podívanou, anebo je krvavou řežbou s odhalenými vnitřnostmi.

Ráno po pořádné pařbě.

„Germ“ je další ukázkou toho, že i když se „Fangoria“ za něco postaví, ještě to neznamená, že se bude jednat o něco převratného. Špatný film bude pořád špatný film, i když pod ním bude podepsáno známé jméno. První polovina filmu se snaží vytvořit nějaký vztahový základ, který je pro následující dění naprosto zbytečný. A takový je i celý film. Nevyplatí se na něj dívat, protože nic nepřinese.

 

Hodnocení: 15 %

Hororové filmy (zombie, gore, béčka)


Přidat komentář