Godzilla - Útok z neznáma (1965)

85%
Planeta Země a s ní i Gojira se musejí vyrovnat s další hrozbou.

Godzilla - Útok z neznáma

Kaijû daisensô

Japonsko, 1965, 96 minut

 

Režie: Ishirô Honda

Scénář: Shin'ichi Sekizawa

Hrají:

Nick Adams (Glenn Amer)

Akira Takarada (K. Fuji)

Jun Tazaki (Dr. Sakurai)

Akira Kubo (Tetsuo Teri)

 

Tenhle snímek mi trochu unikl, a tak se k němu vracím. Ono je to hlavně proto, že sice byl natočen v roce 1965 a v Japonsku v tomto roce promítán, ale do Ameriky se dostal až v roce 1970. Nějak se mi tahle dvě data pomíchala, a myslel jsem, že snímek skutečně vznikl až v roce 1970. Nebylo tomu tak, a pětileté zpoždění v Americe je překvapivé i proto, že jednu z hlavních rolí hraje Američan Nick Adams, který byl dokonce v roce 1964 nominován na Oscara.

 I ve vesmíru se někdy musíte vzdát.

Samozřejmě se nedá předpokládat, že by měl podobné ambice i ve snímku „Godzilla - Útok z neznáma“. Tam primárně šlo o to, aby se diváci zabavili a byly před ně postaveny velkolepé scény, které ukážou, jak je možná destrukce, a to na pozadí záchrany světa, protože o nic menšího opět nejde. Režisér Honda se znovu pustil do mimozemského světa a ohrožuje planetu Zemi právě z vesmíru. Na scénu se tak může vrátit Kingu Gidora, největší nepřítel všech kaiju.

 Pozor! Kingu Gidora zase útočí!

Planeta X je místem, které chtějí prozkoumat pozemští astronauti. Bohužel se zde nesetkávají s laskavým přijetím. Padnou do zajetí místních, i když to ještě ani zdaleka netuší, co jsou obyvatelé planety X zač a jak moc už infiltrovali i planetu Zemi. Chystají totiž útok na naši planetu a v tom jim má dopomoct právě Kingu Gidora a také skutečnost, že dvě důležitá monstra – Gojira a Radon – jsou uvězněna a nemohou lidem pomoct.

 Že by videoklip japonské rapové skupiny?

Příběh je překvapivě zajímavý a tahle invaze z vesmíru má docela spád, nemluvě o tom, že jsou jednotlivé linie vhodně a smysluplně provázané. Je prostě vidět, že tady se scenárista vyřádil a že chtěl, aby to fungovalo, dobře navazovalo. To, že Honda natáčení naprosto nezvorá, se dalo čekat. Už měl přece jen praxi, i když to, že studio raději investovalo méně do kostýmů než více do stop motion a animatroniky, to mu nemůžu dlouhodobě odpustit.

 Když kaiju blbnou s bublifukem.

I když jsem tomu moc nevěřil, „Godzilla - Útok z neznáma“ je další dobré kaiju, které Honda v 60. letech natočil. Spojení s mimozemskou civilizací je zase jednou funkční, navíc jsou zde výborné efekty, pokud tedy pominu lidi v kostýmech. Po téhle stránce jsem se skutečně skvěle bavil, navíc to má i nějakou tu romantickou zápletku a spoustu destrukce, prostě všechno, co by kaiju film měl mít.

 

Hodnocení: 85 %

Hororové filmy (příšery)


Přidat komentář