Gojira tai Megagirasu: Ji shometsu sakusen (2000)

60%
Gojira se musí utkat s monstrem z jiné dimenze.

Gojira tai Megagirasu: Ji shometsu sakusen

Japonsko, 2000, 105 minut

 

Režie: Masaaki Tezuka

Scénář: Hiroshi Kashiwabara a Wataru Mimura

Hrají:

Misato Tanaka (Kiriko Tsujimori)

Shôsuke Tanihara (Hajime Kudo)

Masatô Ibu (Motohiko Sugiura)

Yuriko Hoshi (Yoshino Yoshizawa)

 

Pamatujete si na předchozích 22 filmů? Myslím ty, které následovali po natočení původního filmu „Gojira“ z roku 1954. Tak pokud si je pamatujete, klidně na ně zapomeňte. Snímek „Gojira tai Megagirasu: Ji shometsu sakusen“ v podstatě ignoruje všechny dosavadní díly a navazuje přímo na ten první. Takže Gojira zničil Tokio a teď se řeší, co se bude s ještěrem dít dál, aby nezničil celé Japonsko.

 Zatím je to v klídku.

Ten zdlouhavý japonský název znamená následující: První část je klasické Gojira vs Megagirasu anebo Megaguirus, pokud chcete název nového monstra z mezinárodní distribuce. Druhá část titulu pak znamená „Vyhlazovací strategie G“. Ano, ve filmu jde primárně o to, že se vědci snaží o vyhlazení Gojiry. Jenže ono to nemůže být tak jednoduché. Vždycky se objeví něco, co ještě zkomplikuje celou situaci.

 Hlavní záporák na scéně.

Tím něčím je v případě dvacátého čtvrtého filmu Megagirasu. Nutno doplnit, že za jeho přítomnost si tentokrát lidé – no, tentokrát... – mohou sami. Rozhodnou se, že nejlepším řešením toho, jak se zbavit hrozby v podobě obřího ještěra, je použití zbraně, která vytváří malé černé díry. Dojde k testování zbraně, ale nikoho samozřejmě nenapadne, že by vytvořenou černou dírou mohlo něco přijít i z druhé strany.

 Chtělo by to repelent.

Tím, co přijde, jsou obří vážky, které začínají poletovat po Zemi. Ale hlavně nakladou zárodky, což je největší problém. Zárodky se spojí do obrovského vejce, z kterého se nakonec vylíhne bytost, která nese jméno Megagirasu. Je to v podstatě obrovská, zmutovaná vážka – zmutovaná energií Gojiry – která má jednu specifickou schopnost – dokáže ze sebe dostat atomový dech stejně jako obří ještěr.

 Souboj jak má být.

Snímek „Gojira tai Megagirasu: Ji shometsu sakusen“ není nijak výjimečný, bohužel, a jedná se spíše o klasickou podívanou v rámci kaiju žánru. Velkým pozitivem je skutečnost, že se zde objevuje naprosto nové monstrum a nerecyklují se jen ta stará. Souboje také nejsou špatné a propojení s digitálními triky sice místy trochu hapruje, ale ne nějak zásadně. Mírný nadprůměr, ale film se spíše celkově blíží průměru.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář