Gojira tai Mekagojira (1974)

70%
Gojira se poprvé musí postavit své mechanické kopii.

Gojira tai Mekagojira

Japonsko, 1974, 84 minut

 

Režie: Jun Fukuda

Scénář: Jun Fukuda, Masami Fukushima, Shin'ichi Sekizawa a Hiroyasu Yamamura      

Hrají:

Masaaki Daimon (Keisuke Shimizu)

Kazuya Aoyama (Masahiko Shimizu)

Reiko Tajima (Saeko Kanagusuku)

Akihiko Hirata (Professr Hideto Miyajima)

 

Jun Fukuda směle pokračoval ve filmech o tom, co mělo ohrožovat svět a Gojiru. Gojira se stala jeho doménou, a když už v předchozím filmu Gojira tai Megaro postavil obřího ještěra po bok robotovi, rozhodl se, že je možná na čase postavit Gojiru proti robotovi. A tak se zrodilo monstrum, které není až tak originální, ale ve svých možnostech a pojetí se rozhodně o špatnou bestii nejedná.

 Mekagojira je na scéně!

Mekagojira je japonskou transkripcí pro výslovnost Mecha-, tedy robotickou verzi velkého ještěra. Jak název snímku napovídá, tihle dva tu budou stát proti sobě, nikoli na tejné straně. Gojira tak získává dalšího silného protivníka, který na ni může zaútočit zbraněmi, jež jsou více než účinné. Pokud v předchozím filmu Gojira poprvé krvácel, tak tady bude krev rovnou cedit. V jedné scéně to schytá skutečně pořádně.

 Proměna v opičího muže je téměř kompletní.

Jenže na začátku to vůbec nevypadá tak že Gojira je ten, kdo dál ochraňuje Japonsko. Gojira se totiž pustí do ničení, které velmi připomíná první film, až na to, že tentokrát opět není použita animatronika, Pak se ovšem najednou na scéně objevuje druhá Gojira a oba ještěři se vrhnou na sebe navzájem. To vede k tomu, že se jedna odmaskuje, mimochodem v jedné ze skvělých scén, a nám se tak naskytne pohled na Mekagojiru, monstrum, které je odněkud řízeno.

 To je ale povedená dvojka.

Mekagojira je skvělým přínosem v tom smyslu, že má naprosto nové zbraně a může na Gojiru vyzrát. Je silnější, a proto je nutné povolat další monstra. Kromě Angirasu, který je takovým Gojirovým přívěškem, se na scéně objevuje také nové monstrum, Kingu Shisa, což je oživený bůžek, který nejvíce připomíná psa. Jeho vizuální podoba ale není nic skvělého a maska mu v tomhle případě prostě nesluší.

 Silové pole spuštěno!

Jun Fukuda ale dál pokračuje ve skvěle započaté práci a dál baví svými filmy, které jsou opět plné akce. I tentokrát je vidět, že si chtěl s těmi triky trochu hrát a přinést něco víc, což se nakonec i povedlo. Jsou zde skutečně výborné efekty, hlavně se zastavením projekce, ale nechybí ani kvalitní masky. Film tak dokáže zabavit, protože na svou dobu – ale i dnes – je dobrým béčkem.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář